INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Šoping mol zabrinuo arhitekte Novog Sada

26.04.2016. | S. Kovačević | Politika

Još jedan veliki tržni centar u Novom Sadu biće izgrađen na placu kod sportskog i poslovnog centra Spens, u čijoj blizini se već nalazi i „Merkator“, otvoren pre sedam godina. Taj plac u vlasništvu grada nedavno je prodat za čak 3,77 milijardi dinara, kada je kupac i najavio da će tu podići najmoderniji šoping mol.

Na gradskom građevinskom placu nalaze se sportski tereni, javni parking i zemljište obraslo travom kroz koju su prolaznici godinama utabali stazu između dva pomenuta tržna centra.

Prodaja te velike parcele od 33.000 kvadratnih metara s atraktivnim položajem između dva novosadska bulevara (Cara Lazara i Oslobođenja) protekla je u ehu onih glasova koji smatraju da nije vreme da se daje „srebrnina grada“. Ostalo je nepoznato koliko, po tim glasovima, vredi ta „srebrnina“, ali se pokazalo da je u odnosu na cenu kvadrata po kojoj je ranije prodat plac za „Merkator“, u ovom slučaju dobijeno triput više.

Naime, oko 10.000 kvadrata gradskog zemljišta placa na kom je podignut „Merkator“ prodato je 2003. godine za tri miliona evra. To je bilo 300 evra po kvadratu, dok je za aktuelnu parcelu dobijeno oko 900 evra.

U gradskoj vlasti su zadovoljni i očekuju još novca od komunalnog opremanja, ali su u „Društvu arhitekata Novog Sada“ (DANS) zabrinuti jer se u gradu, kako kaže predsednik DANS Slobodan Jović, nastavlja trend smanjivanja javnog prostora zarad komercijalnih sadržaja.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Nijedna gradska vlast nije imala osećaj za razvijanje javnih sadržaja. Zabrinuti smo što se ne obraća dovoljno pažnje na to i bojimo se da ovako ne izgubimo većinu tih prostora namenjenih svima – kaže Jović.

Takođe, DANS očekuje da bude raspisan javni arhitektonski konkurs za objekat na pomenutoj parceli jer je to, po rečima Jovića, predviđeno planom generalne regulacije, koji je nedavno promenjen.

Šoping molovima je mesto, kako kaže predsednik Društva trgovaca Novog Sada Mlađan Šumić, na obodu grada i to je tako svuda u svetu.

- Treba oni da rade, ali treba i male radnje. Pustili su prvo „Merkator“ u grad, a Spens je skoro prazan. Ovo će biti kao slon u staklenoj radnji, izazvaće poremećaj svima u okolini – kaže Šumić.

Parcela je ponuđena na licitaciji u „Zavodu za izgradnju grada“ (ZIG) po početnoj ceni od oko 21 milion evra, koja je na kraju narasla na skoro 31 milion. U ZIG kažu da je to nadmetanje, između dva takmaca, potvrdilo da za Novi Sad postoji velika zainteresovanost investitora i da se tu može očekivati jedan moderan, poslovni objekat.

Kupac je stigao, kako je potvrdio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, iz Južne Afrike, kompanije „Nepi“. Njen menadžer u Srbiji Nemanja Savčić objasnio je da je reč o južnoafričkom fondu koji se bavi izgradnjom i upravljanjem šoping centrima u više zemalja i koji je osnovao ćerka firmu „Nepi Real Estate Project One“ sa sedištem u Novom Beogradu.

- Došli smo u Novi Sad s namerom da ostanemo, a ne da prodamo parcelu – kazao je Savčić nakon licitacije, dodavši da mu je poznato da u okolini već postoje tržni centri, ali da oni konkurenciju poštuju, uz poruku da će biti bolji.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;