INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Postavljena česma kod „Crvenog petla"

22.03.2016. | J. Novaković | Novosti

Mada Moskva ima najčuveniji trg pod nazivom Crveni, Beograd će takođe dobiti jedan „u istoj boji“. Naime, crvena skulptura petla i sadnice javora i hrasta pretvoriće novu pešačku zonu u Ulici cara Lazara, koja se rekonstruiše, u „vatreni“ kutak. A ovo mesto dobiće i poseban zvuk, zbog žubora vode iz impozantne česme. Celokupna obnova biće gotova sledećeg meseca.

Kultno mesto kod kafane „Crveni petao“ biće obnovljeno u skladu sa pomenutim nazivom. Biće „crveno“ i imaće petla! Naime, Branislav Jovin, projektant ovog kraja osmislio je česmu na čijem će vrhu biti simbolična skulptura – petao od crvenog granita. A ovaj ukras ležaće na čak 15 tona belog mermera od kojeg se pravi česma.

- Ona je osmougaonog oblika, i imaće četiri mlaznice iz kojih će voda neprekidno teći i slivati se unutar česme u malo korito – objašnjava arhitekta Siniša Temerinski, odgovorni projektant iz „Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture“.

U međuvremenu radnici kamenorezačke radnje „Matijašević“ iz Lazarevca ugrađuju ogromne komade belog mermera dopremljenog iz Makedonije. Dvojica prašnjavim šakama od tla jedva podižu komad težak između 150 i 200 kilograma! Oko vrednih majstora, od kojih ne dopiru žalbe na težak posao, već samo pokoji uzdah, naslagano još desetak komada.

Dok radnici uklapaju mermer i mešaju malter, Temerinski objašnjava kako su i sadnice pažljivo birane.

- Od česme su u nizu posađena četiri crvena javora, ali to nije sve – ističe Temerinski. - Zasađena su i četiri crvena hrasta. Pa kada dođe jesen i lišće pocrveni ovde će biti pravi doživljaj jeseni.

A ovo mesto će se „obojiti“ i posebnim zvukom.

- Pod potpeticama kocke se posebno čuju, a i žubor vode i slivanje kapljica u ovoj česmi daće poseban zvuk ovom kraju – navodi Temerinski.

Prema prvim informacijama, prvi mlaz vode u česmi poteći će najkasnije do 15. aprila, a popločavanje trga biće gotovo do kraja sledećeg meseca.

Osvetljenje

Poseban akcenat na česmu i lišće na novom trgu kod „Pevca“ staviće osvetljenje.

- Na česmu će biti usmerena jedna svetiljka iz pravca Carice Milice, a druga iz same Ulice cara Lazara – objašnjava Temerinski pokazujući visoko svetiljke zakačene za žice iznad trga. - I na krošnje će biti usmerena svetla, a na samom trgu biće postavljeni kandelabri poput onih u Knez Mihailovoj ulici.

Montiraće i četiri klupe

Ispod mermerne građevine, gde će sugrađani moći da utole žeđ, izlivaju se tri stepenika, dok će se okolo montirati četiri klupe za odmor, do kojih će dopirati žubor vode i šuštanje lišća.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;