INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Radnici "ljušte" Generalštab

07.03.2016. | R. Dragović | Novosti

Gomile šuta i armature, delovi nameštaja, poneki prašnjavi kalendar iz 1999. godine, pa i slike Josipa Broza Tita današnji su „inventar“ teško oštećene zgrade Generalštaba na uglu Kneza Miloša i Nemanjine ulice u Beogradu. Na raščišćavanju objekta stradalog od NATO projektila, svakodnevno radi tridesetak radnika preduzeća „Elita-cop“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ispred takozvanog Bloka A, u koji je među prvima kročila ekipa „Novosti“, već nedeljama bruje građevinske mašine i dizalice. Pomoću mehanizacije radnici uklanjaju slojeve ruševina i teško oštećenu spoljnu konstrukciju zgrade. Cilj radova je da se poruše svi nestabilni delovi, kako bi se stekli uslovi za buduću obnovu.

- Posao je veoma složen i osetljiv – kažu radnici "Elita-cop". - Zgrada je teško stradala, što zahteva pažljiv pristup i proveru svakog segmenta konstrukcije. To se posebno odnosi na deo lamele okrenute ka Nemanjinoj, koji se nadvija nad trotoarom i delom kolovoza. Sa njega su uklonjeni svi ruševni elementi, a istureni deo učvršćen je potpornim stubovima.

Pusti hodnici nekadašnjeg sedišta Vojske Jugoslavije danas su prepuni višegodišnje prašine i otpalog maltera. Enterijer čine samo ostaci od limenih kancelarijskih ormana, stolica i stolova. U spletu čelične armature i betona radnici su pronašli čak i pojedine delove avio-bombi, koje su razorile zgradu podignutu po projektu čuvenog Nikole Dobrovića.

Pre početka radova stručnjaci su proverili nivo radijacije i zaključili da nema nikakvog opasnog zračenja.

Zeleno svetlo za radove dali su i statičari, koji su potpisali da je objekat stabilan i u njemu mogu da se kreću radnici. Svaki „oljušteni“ sloj uništene fasade, bez obzira na to, prati učvršćivanje i montaža skela za nastavak posla.

Ministarstvo odbrane, prema ranijim najavama, ima želju da, u slučaju obnove, zadrži prednji deo ove zgrade i vezu sa starim Generalštabom, u kome danas stanuje VBA. „Objekat A“ spomenik je kulture, pa će svaka obnova morati da se odvija pod budnim okom stručnjaka. Plan je i da bude zadržan beli mermerni kamen sa Brača, koji je do sada bio zaštitni znak ulaza u ovaj deo Generalštaba.

Radovi po planu

Plan predviđa kraj radova na raščišćavanju ovog dela Generalštaba u maju. Precizan raspored uklanjanja ruševina, s obzirom na složenost, mogla bi da poremeti samo neka teža građevinska operacija. Radovi zasada teku po planu, a zaposleni u „Elit-cop“ veruju da pomeranja rokova neće biti.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;