INFONET-468X60-BANNER

U Srbiji izdato više od 900 energetskih pasoša

23.02.2016. | Tanjug

- U Srbiji je do sada izdato više od 900 energetskih pasoša za objekte, od čega je nešto manje od 200 uneto u „Centralni registar energetskih pasoša“ (CREP) – izjavila je Svjetlana Đokić, viši projektni menadžer „Nemačke organizacije za tehničku saradnju“ (GIZ).

Đokić je rekla novinarima na radionici „Korišćenje Centralnog registra energetskih pasoša u praksi – iskustva i preporuke“ da je CREP  kreiran još u maju 2014. godine, ali da još ne postoji zakonska obaveza za njegovo korišćenje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Resorno ministarstvo zajedno sa GIZ radi na unapređenju ovog sistema kako bi vrlo brzo postao obavezan alat za sve ovlašćene organizacije i inženjere koji se bave energetskom efikasnošću zgrada. CREP će omogućiti ministarstvima da formiraju nacionalne politike i donose planove za obnovu stambenog fonda – kazala je Đokić u „Privrednoj komori Srbije“.

Ona je navela da postoji zakonska obaveza da sve nove zgrade moraju da imaju energetski pasoš i da budu najmanje u  energetskom razredu C i da taj deo sasvim dobro funkcioniše ističući da GIZ želi da i postojeće zgrade u Srbiji dobiju energetske pasoše koji bi pokazali kolika je potrošnja energije u tim zgradama i kolike su uštede moguće.

- Verujemo da će doći vreme kada će to biti važna informacija za nekretnine na tržištu – istakla je Đokić.

Šef Odseka za energetsku efikasnost i građevinske proizvode u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jasminka Pavlović je rekla da to ministarstvo zajedno sa GIZ radi na unapređenju pravnog i institucionalnog okvira u toj oblasti.

- Nadamo se da ćemo imati osnovu za planiranje u budućnosti, što nije moguće ako ne znamo šta smo uradili do sada. CREP je baza za donošenje odluka za energetsku sanaciju postojećih zgrada – dodala je Pavlović.

Energetski pasoš sadrži podatke o energetskom razredu zgrade prema njenim energetskim svojstvima određenim na osnovu izračunate potrebne finalne godišnje toplotne energije za grejanje za referentne klimatske podatke i omogućava poređenje zgrada s obzirom na njihova energetska svojstava, a moraju ga imati nove i postojeće zgrade koje se rekonstruišu, adaptiraju, saniraju ili energetski saniraju.

Zgrade se svrstavaju u osam energetskih razreda prema energetskoj skali od „A+“ do „G“, s tim da „A+“ označava energetski najpovoljniji, a „G“ energetski najnepovoljniji razred.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;