INFONET-468X60-BANNER

Topčiderski drum stiže u budućnost

17.02.2016. | Dejan Aleksić, Daliborka Mučibabić | Politika

Gusti drvoredi, prostrani trotoari, biciklistička staza, šest kolovoznih traka, razdelno ostrvo sa zelenilom – ovako će od leta 2018. godine izgledati jedna od najvažnijih beogradskih saobraćajnih arterija, Ulica kneza Miloša. Prepoznatljiv po kulturno-istorijskim spomenicima i zdanjima najviših državnih ustanova, potes od Mostarske petlje do Bulevara kralja Aleksandra decenijama je sinonim za saobraćajne gužve i parkiranje bez reda.

Podaci iz sadašnje njene „lične karte“ već u prvoj polovini 2017. na stranice istorije poslaće građevinske mašine koje će je okupirati u delu između Nemanjine i Višegradske. Tu će ispod zemlje biti izgrađena garaža sa po dva ulaza i izlaza. Oni će biti gotovo neprimetni jer će ih „obmotati“ staklene dekorativne konstrukcije.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Podzemna garaža površine 12.100 kvadrata, prema idejnom rešenju „Parking servisa“, imaće 427 parking mesta. To je dvostruko više nego što ih je sada nad zemljom. Polovina njih trebalo bi da bude namenjena stanarima i to po povlašćenim cenama, a 20 će biti rezervisano za osobe sa invaliditetom. Time će se rešiti i višedecenijski problem žitelja ove centralne prestoničke ulice koja nije zonirana.

- Građevinsku dozvolu očekujemo u avgustu. Ulica sada ima pet kolovoznih traka, a dodavanjem još jedne saobraćajnica će postati znatno protočnija. Ispod ulice trebalo bi da se uradi i kolektor. To će biti „soba“ za sve instalacije. Kada se desi kvar, majstori neće morati da buše asfalt, nego će ulaziti direktno u tu „sobu“ i odatle će raditi – objašnjava Andrija Čupković, direktor „Parking servisa“.

Ovih dana trebalo bi da stigne i saglasnost vojske neophodna jer se u Ulici kneza Miloša nalaze najznačajnije državne institucije.

Ako se obistine sve najave, Beograd će dobiti moderan bulevar koji neće zaostajati za Paseo de Grasijom u Barseloni, avenijom po uzoru na koju će se raditi.

- Ulicom kneza Miloša s kraja 19. veka šetali su Beograđani, o čemu svedoče stare fotografije. Da bismo pešake vratili u ovu ulicu, umesto uskih, zakrčenih trotoara, kada radovi budu završeni, ponovo ćemo dobiti prostrane javne površine. Imaćemo i biciklističku stazu koja će povezivati centar grada sa Prokopom – najavljuje Milutin Folić, glavni gradski urbanista.
 
Niče i nemačka ambasada

Kada 2018. godine građani budu testirali obnovljenu Ulicu kneza Miloša, moći će da daju svoj sud i o izgledu nove nemačke ambasade čija će gradnja, kako je najavljeno, biti završena iste godine. Do tada bi trebalo da bude poznata i sudbina oštećenih zgrada Generalštaba u NATO bombardovanju, ime novog vlasnika bivše američke ambasade, a možda će se pojaviti i prvi objekti na mestu tog kompleksa, kao i tržni centar na dnu ulice umesto ruševina bivšeg saveznog MUP-a.

Godinama se govori da će umesto svih tih objekata naše i stranih država iznići hoteli, stambeni i poslovni prostor, ali bageri su se „uselili“ jedino na gradilište nemačke ambasade. Teška mehanizacija, doduše, bruji i na zgradi A Generalštaba gde se ruši 5.000 kvadrata. Da na mestu kompleksa arhitekte Nikole Dobrovića, spomenika kulture, gradi hotel bio je pre tri godine zainteresovan šeik Muhamed bin Zajed.

Istim povodom 2013. došli su i izaslanici Donalda Trampa, američkog bogataša, za koje je lokacija Generalštaba bila samo jedna od potencijalnih „meta“ u koju bi „zakucali“ ekskluzivni hotel. „Ekscelzior“ će, sve su prilike, zasad ostati jedino hotelsko zdanje na nekadašnjem Topčiderskom drumu. Jer ni od namere ambasade Gvineje da zgradu u Kneza Miloša 66, koju su napustili pre dvadesetak godina, dograde i pretvore u hotel još nema vidljivih pomaka.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;