INFONET-468X60-BANNER

Ništa od vrha pilona

29.01.2016. | Marko Tašković | Blic

Četiri godine pošto je Most na Adi svečano otvoren poznato je da ova saobraćajnica uopšte neće ni biti završena. Sedam metara visoki vrh pilona nikada neće biti postavljen jer bi to bilo protivzakonito, kažu nadležni.

Dakle, čitav olimpijski ciklus se čekalo da raskošni pilon mosta dobije konačni oblik, a umesto toga stigla je informacija iz „Direkcije za građevnisko zemljište i izgradnju“ da se odustalo od tog poduhvata.

- Rešetkasti vrh pilona neće biti montiran, jer nije obuhvaćen postojećom građevinskom dozvolom – ističu u „Direkciji“.

Zanimljivo da su pre četiri godine piloti Vojske Srbije helikopterom podigli takozvani špic, ali zbog jakog vetra nisu mogli da ga bezbedno postave zajedno sa radnicima koji su se nalazili unutar pilona. Tada je montiranje vrha pilona odloženo na nekoliko dana dok se vremenski uslovi ne poboljšaju. U „Direkciji za građavinsko zemljište i izgradnju“ su godinama uveravali da se nije odustalo od ove aktivnosti koja se, kako su pretprošlog leta isticali, pažljivo planira jer nema određenog roka. Izgleda da se nikada nije „prolepšalo vreme“. Međutim, u „Direkciji“ sada imaju drugačije objašnjenje.

- Pred kraj izgradnje pilona, početkom 2011. godine, jedan od arhitekata idejnog rešenja mosta izrazio je potrebu da se arhitektonski aspekt pilona poboljša izgradnjom produžetka od sedam metara na vrhu. Na ovu inicijativu reagovali su glavni gradski arhitekta i nadležne gradske komisije koji su tražili da „Direkcija“, preko inženjera projekta, izda instrukciju izvođaču da izradi dodatni vrh pilona. Međutim, ta izrada nije završena do septembra 2011. godine, kada je izvođač uklonio kransku dizalicu od 215 metara, koja je služila za izgradnju pilona – pričaju u „Direkciji“.

Kako kažu, za izvođača više nije bilo mogućnosti da postavi rešetkasti vrh, a obrazloženje za definitivno odustajanje od ove operacije su našli i u zakonu.

- Most na Adi je u fazi dobijanja upotrebne dozvole, a postavljanje elementa koji nije obuhvaćen građevinskom dozvolom bi bilo protivzakonito pa je vrh pilona konzerviran – zaključuju u „Direkciji“.

Nedostajući vrh pilona je kupastog oblika, dužine sedam metara i napravljen je od nerđajućeg čelika. Čine ga osam cevi međusobno povezanih prstenovima na svakom metru. Element ima zaštićene servisne merdevine, a planirano je da ih koriste majstori prilikom održavanja elektroopreme na vrhu.

 

Komentari: 1

M 29.01.2016 13.02.35

Kod nas sve naopako. Cemu sluzi upotrebna dozvola? Zasto se nesto koristi ako nema upotrebnu dozvolu? I sta ce im onda gradjevinska dozvola za pilon? A sta ako se most srusi i svi mi popadamo u reku...daleko bilo...ko ce biti kriv? Oni sto nisu izdali upotrebnu dozvolu, oni koji su pustili most u upotrebu bez upotrebne dozvole ili mi koji vozimo po mostu koji nema upotrebnu dozvolu? I ko su uopste svi oni?!

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;