INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U 2016. moguć oporavak hrvatskog građevinarstva

14.01.2016. | SEEbiz

- Građevinske aktivnosti u poslednjih sedam godina smanjene su za 46 posto, ali u ovoj godini mogao bi uslediti oporavak – rekla je u na konferenciji za novinare potpredsednica „Hrvatske gospodarske komore (HGK) za graditeljstvo, promet i veze“ Mirjana Čagalj.

„Od 2009. godine prepolovljen je broj izdatih građevinskih dozvola i izgubljeno 56.000 radnih mesta“, podsetila je ona, dodavši kako je pre sedam godina udeo graditeljstva u BDP-u iznosio 8,5 posto, a sada pet posto dok je prosek zemalja Evropske unije šest posto.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Nakon velikog rasta građevinskih aktivnosti sredinom prošle decenije, hrvatsko graditeljstvo ulazi u krizu 2009. godine, a dno je dotiče 2013. No podaci za devet meseci 2015. godine otkrivaju da je pad zaustavljen – kaže Mirjana Čagalj. Ističe pritom međugodišnji rast obima građevinskih radova za osam posto u odnosu na devet meseci 2014. godine.

Upozorava međutim, kako mnogi problemi nisu rešeni.

- Građevinskom sektoru trenutno nedostaju hiljade radnika, iako će „Hrvatski zavod za zapošljavanje“ (HZZ) ponuditi drugačije podatke. Na primer, prema HZZ-u trenutno je hiljadu nezaposlenih zidara, ali vlasnici građevinskih firmi kažu da ne mogu dobiti ni jednoga. Dakle, ti ljudi ili rade u inostranstvu na crno ili im se ne da raditi ili ih je vreme pregazilo – kaže Čagalj. Dodaje kako nedostaje i keramičara, molera, gipskartonskih radnika i drugih zanimanja za završne radove u građevinarstvu. Čagalj tvrdi kako bi se te poteškoće rešile uvozom radne snage iz zemalja izvan Europske unije, da to Vlada prošle godine nije stopirala uprkos zahtevima HGK, „Hrvatske obrtničke komore“ i „Hrvatske udruge poslodavaca“.

- Od nove vlade zavisi hoće li dozvoliti uvoz radne snage za građevinarstvo. Naši radnici beže iz građevinarstva jer su uslovi rada teški, plate male, a s obzirom na manjak investicija sigurnog posla nema na vidiku – kaže Čagalj dodavši da su kvalitetni hrvatski građevinski radnici odavno otišli u inostranstvo gde su cenjeni i vrlo dobro plaćeni.

Smatra i da obrazovni sistem nije prilagođen građevinarstvu i ne školuje za rad. Od nove vlade očekuje otklanjanje nepotrebnih prepreka i administrativnih barijera, izmenu građevinske regulative i uvođenje poreskih olakšica, kao i unapređenje poslovne klime.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;