IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prva strategija razvoja građevinske industrije FBiH u završnoj fazi

07.12.2015. | Klix

Vlada Federacije BiH, odnosno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije zajedno sa „Privrednom komorom FBiH“ (PKFBiH), kao nosiocem aktivnosti, u završnoj je fazi izrade ključnog strateškog dokumenta za razvoj industrije građevinskog materijala (IGM) u FBiH.

- Cilj ovog dokumenta jeste da istakne opšte karakteristike i probleme koje ima industrija građevinarstva u FBiH, ali i da odredi nameru države u ovoj oblasti, predloži mere i aktivnosti koje treba poduzeti da bi svako privredno društvo ili pojedinac znali koji je pravac i kuda treba da se kreću u svojim poslovnim namerama, sa težnjom konačnog oporavka i napretka ove privredne grane – izjavila je za „Fenu“ Dženana Hodžić, sekretarka za građevinarstvo i IGM u PKFBiH

Ilustracija (www.pixabay.com)

Naglasila je da strategija razvoja IGM predstavlja dio strategije razvoja FBiH i strateški pristup građevinarstvu putem aktivnosti koje su utvrđene u jednom dugoročnom razvojnom dokumentu, te da kompetetno može da služi nadležnim organima i institucijama, kao i privrednim subjektima iz ove delatnosti za određivanje dugoročne politike za razvoj građevinske delatnosti.

- Pod građevinskom industrijom podrazumevamo čitav skup privrednih aktivnosti koje se objedinjuju i koje završavaju na nekom objektu i to ne podrazumeva samo proizvodnju građevinskog materijala i opreme, nego jedan širi pojam uključujući i građenje – dodala je Hodžić ističući da je građevinarstvo jedna propulzivna, vioskoakumulativna i izvozna privredna grana.

Razvoj industrije građevinskih materijala baziran na principima održivog razvoja, tretman i stepen konzumiranja energije, zagađenje prostora, reciklaža, subvencije države, zapošljavanje, obrazovanje – neke su stavke koje čine sadržaj ovog strateškog dokumenta.

- Forsiranje proizvodnje građevinskog materijala na bazi prirodnih resursa je bitan segment u oblasti građevinarstva koji obezbeđuje dinamičnost, produktivnost i kreativnost ovog sektora – dodala je Hodžić.

Praktična implementacija Strategije razvoja građevinarstva, po njenim rečima, zavisi od politika koje se implementiraju u Vladi, ministarstvima, lokalnoj samoupravi i opšte političke situacije u zemlji.

- Nemoguće je izbeći politički uticaj u razvoju građevinarstva i zbog toga je veoma važno da politika pravilnim odnosom i odgovarajućim odlukama doprinosi razvoju građevinarstva, prevashodno donošenjem odluka za razvijanje strateških projekata – dodala je Hodžić.

Po njenim rečima, o ovom dokumentu održane su dve javne rasprave u Sarajevu i Tuzli da bi se došlo do praktično orijentiranog strateškog dokumenta za razvoj industrije građevinarstva.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;