INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Solarni kolektori u banji Rusanda

24.11.2015. | RTS

Specijalna bolnica za rehabilitaciju banja Rusanda u Melencima kod Zrenjanina nalazi se na zaštićenom području i kao rezervat prirode druge kategorije u obavezi je da poveća udeo korišćenja tzv. „zelene“, ekološki prihvatljive energije.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Zato je u banji Rusanda pušten u rad sistem solarnih kolektora kojim će se ubuduće grejati 12 hiljada kvadratnih metara grejne površine u paviljonima lečilišta, kao i potrebna sanitarna voda. Vrednost investicije je 11,5 miliona dinara.

- Korišćenjem solarne energije banja Rusanda na mesečnom nivou uštedeće oko pola miliona dinara, a u narednom periodu će se zameniti i postojeće geotermalno grejanje, što će takođe doprineti očuvanju prirode – kaže prof. Dr Nada Naumović, direktorka „Specijalne bolnice za rehabilitaciju Rusanda“.

Nenad Stanković, pokrajinski sekretar za energetiku ističe da je pored smanjenja troškova projekat ima za posledicu i očuvanje životne sredine i smanjenje emisije ugljen-dioksida od 35 tona godišnje.

Tako se melenačka banja Rusanda pridružila velikom broju javnih ustanova u Zrenjaninu i okolini koji su se poslednjih tri godine okrenuli upotrebi solarnih panela i alternativne energije.

Opšta bolnica „Dr Đorđe Joanović“, Dom učenika, sportske hale i objekti, ukupno više od šest stotina solarnih panela koji ne samo da smanjuju troškove, već vremenom mogu ostvariti i profit.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;