INFONET-468X60-BANNER

Završetak izgradnje kolektora Zemun polje-Dunav u aprilu 2016.

23.11.2015. | Tanjug

Izgradnja kišnog kolektora Zemun polje Dunav, koja je počela 2008. i u međuvremenu prekinuta, biće završena do 30. aprila naredne godine, a gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će to doprineti boljem kvalitetu života građana i privlačenju investitora u privrednu zonu u Zemunu. Vrednost radova na izgradnji je 40 miliona evra, a sredstva je izdvojio Grad Beograd.

Nakon obilaska radova, gradonačelnik Siniša Mali je izjavio da je do sada završeno 98 odsto radova, te da će ostakak radova biti gotov u predviđenom roku, do kraja aprila 2016. godine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Projekat je počeo 2008. i iz različitih razloga je prekinut posle dve-tri godine. Našli smo način da ga ponovo pokrenemo i izašli smo sada u korito Dunava – rekao je Mali novinarima.

Prema njegovim rečima, kišni kolektor Zemun polje-Dunav je najznačajniji objekat komunalne infrastrukture u Srbiji, i u skladu je sa planom, koji bi danas trebalo da usvoji Gradsko veće.

- Taj plan predviđa da će svaka kuća i fabrika u Beogradu imati priključak na vodu, a grad će u to uložiti 600 miliona evra u narednih deset godina – objasnio je gradonačelnik.

On je istakao da je kolektor važan, jer se kišna kanalizacija neće više izlivati u Dunav, i dodao da je njegova izgradnja preduslov za izgradnju primarne i sekundarne kanalizacione mreže u tom delu grada.

- Ovo su radovi koji građane ne vide, jer se ne izvode na ulici, svaki dan... Ali ovo su projekti poput izgradnje fabrike pijaće vode u Makišu, trafostanice u Mirijevu, koja obezbeđuje sigorno snabdevanje strujom... To su sve projekti koji omogućavaju da se grad razvija – rekao je Mali.

On je naglasio da je važno i to što će kolektor omogućiti normalne uslove za rad u industrijskoj zoni u Zemunu i Zemun polju.

- Ako želimo da privučemo investitore, da ima damo mogućnost da rade i zaposle naše građane, moramo da im omogućimo uslove, da mogu da se priključe na vodovod i kanalizaciju – rekao je Mali.

Kako je kazao, mašina „krtica“ kojom je probijen izlaz u Dunav, jedina je takva mašina u regionu, koja će biti upotrebljena i za rad na interceptoru. Dužina kišnog kolektora je 3,6 kilometara, a do kraja radova ostalo je da se mašina ukloni, kako bi se izgradila izlivna građevina, kao i izolacija u samom tunelu.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;