INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dimnjak čisti "Kostolac B"

23.11.2015. | D. Novković | Novosti

Kineska kompanija CMEC završila je u krugu termoelektrane „Kostolac B“, gradnju dimnjaka visokog 180 metara, koji je deo sistema za odsumporavanje dimnih gasova. Posao je vredan 130,5 miliona dolara.

Sredstva su obezbeđena iz kreditnog aranžmana Srbije sa Republikom Kinom, ukupne vrednosti milijardu i 60 miliona dolara, koji se sprovodi u dve faze.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Iako se ovakav dimnjak smatra visokorizičnim objektom, za vreme njegove gradnje nije se dogodio nijedan incident, niti je došlo do bilo kakvog povređivanja radnika. To je dokaz koliko su naši kineski partneri dobro organizovani i efikasni i ja im na tome čestitam – rekao je Dragan Jovanović, izvršni direktor EPS za proizvodnju energije.

Podizanje dimnjaka počelo je pre 14 meseci, gradnjom temelja u koje je naliveno čak 3.500 kubika betona. Jovanović je rekao da su izgradnjom dimnjaka nastavljeni radovi prve faze kreditnog aranžmana sa Kinom, koja obuhvata već završene revitalizacije blokova B1 i B2, gradnju sistema za odsumporavanje koja je u toku, kao i predstojeće gradnje železničkog koloseka i pristaništa. Kolosek će biti završen na proleće, a pristanište krajem naredne godine.

On je naveo da će radovi druge faze obuhvatiti gradnju novog termo-bloka B3, kao i proširenje kapaciteta kopa „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

- Sve radove prve i druge faze izvodi kineska kompanija CMEC, sem gradnje koloseka i pristaništa, koje će biti poverene domaćim kompanijama. Vrednost radova na gradnji koloseka iznosi 15,8 miliona dolara, dok će se u pristanište uložiti 22 miliona dolara – istakao je Jovanović.

Dejan Ostojić, direktor za proizvodnju energije u ogranku TE-KO „Kostolac“, napomenuo je da će revitalizacija blokova B1 i B2 doprineti povećanju njihove snage i produženju roka trajanja, ali i smanjenju emisije štetnih gasova. Takođe, on je naveo da će vek trajanja sistema za odsumporavanje, čija je gradnja u toku, iznositi 15 godina.

Piloni pod zemljom

Gradnja novog dimnjaka počela je u septembru prošle godine, što su kineski radnici proslavili vatrometom, kao što je tradicionalni običaj u njihovoj zemlji. Njegova stabilnost obezbeđena je uz pomoć 360 sigurnosnih pilona, koji su dužinom od 25 metara ukopani ispod zemlje i zaliveni betonom.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;