IZOLACIJA-468X60-BANNER

Požarevac: Izgradnja cevovoda dužine 4,5 kilometara

20.11.2015. | D. Novković | Novosti

Požarevljani su započeli gradnju cevovoda dugog 4,5 kilometara, koji će voditi od veštačkog jezera na Beogradskom putu do izvorišta „Ključ“ na obali Velike Morave. Preko ovog cevovoda, bazeni izvorišta nalivaće se čistom vodom iz jezera, čime će se nivo nitrata sa sadašnja 62, spustiti ispod 50 miligrama po litru, koliko iznosi zakonski maksimum.

Ovaj specifični posao koji treba da otkloni problem vodosnabdevanja grada čiji meštani više od mesec dana koriste samo tehničku vodu, podrazumeva i da se bazeni nalivaju vodom iz dva nova bunara, čije kopanje izvode ekipe kostolačkog „Georada“. Mere za smanjenje nitrata sprovode se prema predlogu i planu Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ iz Beograda.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Očekujemo da će gradnja cevovoda i kopanje dva nova bunara doprineti da u narednih mesec dana analize vode pokažu smanjenje nitrata – izjavio je Saša Valjarević, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Da bi se ubuduće izbegla opasnost povećanja nitrata u vodovodu, neophodno je izgraditi fabriku vode. Idejno rešenje za njenu gradnju je urađeno i trenutno je na reviziji u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Troškovi

Sprovođenje urgentnih mera za smanjenje nivoa nitrata koštaće oko 28 miliona dinara, od čega će se 8,2 miliona utrošiti za kopanje dva bunara u priobalju Velike Morave, a ostalo za postavljanje cevovoda.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;