INFONET-468X60-BANNER

Veliki most na Moravi ostao bez vozova

02.11.2015. | Tanjug

Radnici i stručnjaci Građevinskog inženjerskog preduzeća „Konstruktor“ iz Beograda, koji demontiraju stari kolosek na pruzi Gilje-Ćuprija-Paraćin, završili su demontažu šina na Velikom žalezničkom mostu preko Velike Morave kojim su vozovi tutnjali više od 65 godina i taj most ubuduće će služiti za laki drumski saobraćaj između sela Jovac, Dvorice i Oštrikovac i Ćuprije.

Stručnjaci „Konstruktora“, podizvođača Italijanske kompanije „Italijana Construzioni CAF“ koja gradi novu dvokolosečnu prugu Gilje-Ćuprija-Paraćin, od 18. oktobra su demontirali oko 8,5 kilometara pruge, kojom je pre 130 godina, Moravskom dolinom, prošao prvi voz prugom Beograd - Niš.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Završilio smo radove na oko 8,5 kilomatra i danas smo na Velimo mostu koji je dužine preko 300 metara, izgrađen je 1949. godine, jer je prethodni uništen u Drugom svetskom ratu – ispričao je „Tanjugu“ inženjer na gradilištu Stefan Pavlović.

Pavlović, koji je i šef gradilišta, je napomenuo da je most „na tri polja, čelične konstrukcije, a drži ga nekoliko stubova od koja su dva u reci“.

- Na čeličnoj konstrukciji mosta, stoji amblem da su je izradili austrijski strručnjaci: Akcionarsko društvo „Vagner-Biro-Kurc“, Radionica gvozdenih mostova Beč-Grac (Societe anonyme „Waagner-Biro-Kurz“ Atellers de constriction Vienne-Graz), i ona neće biti uklonjena, već samo šine – objasnio je Pavlović.

Taj deo pruge nije u funkciji od 9. oktobra kada je pušten u saobraćaj levi kolosek dvokolosečne pruge, kada je zatvoreno i staro stajalište u Gilju i demontirane rampe na putu Jagodina-Ćuprija-Paraćin.

Na dvokolosečnoj pruzi je veoma živo, puno je radnika raznih struka, radovi se privode kraju, a stručnjaci koji vode poslove rekli su „Tanjugu“ da će pruga biti „puštena u saobraćaj 18. novembra, odnosno između 15. i 20. novembra“. Nova dvokoloesčna pruga Gilje-Ćurije-Paraćin duga je 10,5 kilomatara, projektova za brzine do 167 kilomatara na sat.

Od 20 objekata na pruzi, najveći je novi železnički most preko Velike Morave, koji je čelični, težak 2.400 tona, dug 322,5 metara, raspona 52,5 metara koga drži šest stubova od kojih su dva rečna. Njega su završili radnici „Goše“ i „Mostogradnje“ jer je most počeo da gradi pa otišao u stečaj austrijsko-slovenački konzorcijum „Alpina- Meteorit“.

Izgradnju novog mosta i te deonice pruge finansira se kreditom „Evropske investicione banke“ u iznosu 16,2 miliona evra a investitor je „Železnica Srbije“. Kontaktnu električnu mrežu i signalne urađeja na pruzi uradila je Kompanija „Simens“.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;