Ministar Antić otvorio Sajam energetike u Beogradu (video)

14.10.2015. | Tanjug

Međunarodni sajam energetike i ekologije, na kome izlaže 150 izlagača iz 120 zemalja, otvoren je na Beogradskom sajmu. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je otvorio sajam, rekao je da se srpska energetika ubrzano razvija i istakao da je u prethodnih godinu dana napravljen veliki napredak u toj oblasti.

Antić je istakao da je stvoren čvrst zakonodavni okvir za sektor energetike, ojačano nezavisno regulatorno telo a naša zemlja je dobila i sve pohvale energetske zajednice da je najnaprednija u regionu po pitanju liberalizacije tržišta struje i gasa. On je najavio da će za nekoliko nedelja biti usvojena podzakonska akta neophodna za veća ulaganja u obnovljive izvore energije.

Kada je reč o investicijama, Antić je istakao da je posle tri decenije krenula realizacija nove termoelektrane u Kostolcu, snage 350 megavata a da biti revitalizovano i niz elektrana. Planirana je i realizacija reverzibilne hidroelektrane, a ubrzo će početi i realizacija transbalkanskog koridora za prenos struje, naveo je on.

Antić je podsetio da se vode ozbiljni pregovori za realizaciju gasne interkonekcije sa Bugarskom a najavio je i da će ove godine na mrežu biti priključen i prvi vetropark snage 10 megavata. Ministar je rekao da očekuje da će se i ostali projekti vetroparkova ubrzano realizovati posle usvajanja modela ugovora o otkupu struje iz obnovljivih izvora energije.

Antić je istakao da se u energetskom sektoru sprovode i restrukturiranje javnih preduzeća i naglasio da je „Elektromreža Srbije“ najuspešnije javno preduzeće iz tog sektora koje uplaćuje najveću dividentu u budžet.

- U toku je i restrukturiranje EPS-a, a prvi rezultati su ohrabrujući – rekao je Antić i ukazao da i „Srbijagas“ postiže dobre finansijske rezultate. - NIS u ovim teškim vremenima za naftne kompanije ostvaruje pozitivne rezultate poslovanja, i očekuje se da će preduzeća iz energetskog sektora, koja su sada stabilna i jaka, ubrzo postati i moćna.

„Beogradski sajam“ je od 14. do 16. oktobra domaćin 11. Međunarodnog sajma energetike i 12. Međunarodnog sajma zaštite životne sredine i prirodnih resursa „Ecofair“, pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Sajmove ove godine podržavaju „Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj“ (NALED) i Privredna komora Srbije (PKS). Prijavljeno je više od 150 izlagača iz 20 zemalja i očekuje se oko 7.000 posetilaca, od čega 5.000 iz privrede.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


CRH SRBIJA
CRH SRBIJA
PARAĆIN-POPOVAC
www.crhserbia.com

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad R 20.04.2018.
Pa zašto zatrpavate Vinču otpadom, tamo je ...
Vladimir 22.03.2018.
Ja licno bi zamolio g.Rodica da ako je u mo...
nik 21.03.2018.
Po našem običaju, radovi na najprometnijim ...
Darko 20.03.2018.
A šta se čepom na Trošarini? Potez Save Maš...
Mika 18.03.2018.
Da li radite u Stbiji i koja je cena lifta ...