IZOLACIJA-468X60-BANNER

Mihajlović: Izdato za 30 odsto više građevinskih dozvola

09.10.2015. | Tanjug

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je Zakon o planiranju i izgradnji daje rezultate i da je izdat broj građevinskih dozvola koji je veći za 30 odsto od proseka u prethodnih sedam godina.

Mihajlović je rekla da se za sada uspelo u prvom koraku dobijanja svih građevinskih dozvola i navela primer Beograda, koji je uspeo da daje građevinske dozvole za manje od pet dana, a da sada sledi drugi, elektronski deo – da se jednim „klikom“ dođe do elektronske dozvole.

- Postojaće elektronski potpisi, elektronski će se dostavljati projekat za građevinsku dozvolu, a biće moguće pratiti svakog trenutka, bilo na računaru, bilo putem sms na telefonu, gde ide predmet i elektronski na mejl dobiti građevinsku dozvolu – objasnila je Mihajlović u Jutarnjem programu TV Pink.

Mihajlović je, govoreći o rang listi „Svetske banke“ o uslovima poslovanja, najavila da će elektronska građevinska dozvola da utiče na tek sledeće godine u izveštaju „Svetske banke“, jer se on daje u novembru.

Govoreći o legalizaciji, odnosno ozakonjenju objekata, Mihajlović je istakla da je reč o procesu, koji je u interesu građana i da je javni interes države da se konačno reši pitanje nelegalno izgrađenih objekata.

- Ukoliko ste, na primer, napravili nelegalno, bilo da je to zgrada, bilo da je to terasa, šta god to bilo, dolazi inspekcija, daje vam rešenje o rušenju i nalaže vam kroz to rešenje da krenete u proces ozakonjenja ili legalizacije – rekla je Mihajlović.

Mihajlović je istakla da je država omogućila da se najlakši, najjednostavni i najjeftiniji mogući način ozakoni objekat i da je cilj da država konačno zna šta ima na svojoj teritoriji.

- Imamo milion i po nelegalno izgrađenih objekata i dve grupe ljudi, 700.000 onih koji su već po prethodnim zakonima podneli neku dokumentaciju – precizirala je Mihajlović i dodala da oni plaćaju samo svoju fiksnu taksu.

Mihajlović je dodala da postoje drugi, više od 700.000 koji su nastavili da rade nelegalno, da kod njih dolazi inspekcija i izdaju rešenje o rušenju u kojem piše da su dužni u roku od sedam do 10 dana da pokrenu proces ozakonjenja i da se u roku od 30 dana ozakone.

Ministarka je rekla da očekuje da će zakon biti u primeni do 10-og, odnosno 15-og novembra i da će na dan kada se zakon bude usvojio biti urađeni satelitski snimci cele Srbije.

Mihajlović je istakla da će ove godine biti završena obnova pruga na kojima će vozovi saobraćati brzinom do kilometara na sat, da Srbija ima nove vozove i precizirala da govori o prugama Inđija-Golubinci, Beograd-Pančevo, gotovo po celoj Srbiji, pogotovu duž Koridora 10.

- Mi ćemo u roku od tri godine imati rekonstruisanih ili modernizovanih 500 kilometara pruge – najavila je Mihajlović i dodala da je tu i novi projekat Beograd-Budimpešta.

 

 

Komentari: 1

Zoran Ciric 14.10.2015 10.24.46

Ovo su ciste gluposti i kampanja za TV, ja sam upravo dobio dozvolu za dogradnju frizerskog salona 3x3m u svom dvoristu uz kucu. Cisti imovinski odnosi, plac moj, i to je trajalo tacno 11 meseci i kostalo je 900 EUR ...ponavljam da je 3x3m objekat !?!?! Ako neko ne veruje poslacu mu fotokopije dokumenata. Vrhunac gluposti je sto sam morao da platim 200EUR da mi geodet proveri da li gradim na svom imanju a slepac vidi da je objekat uz moju kucu u ogradjenom delu dvorista.... posle izgradnje sam opet iste ljude platio da snime temelj da vide da li sam ga izgradio gde mi je receno !?!?! Zatim 60 EUR protivpozarni projekat za objekat na prizemlju velicine 3x3m !?!?! Svodi se na strelicu prema vratima i pise put evakuacije , kao da bi se neko izgubio u frizerskom salonu od 9m2. Zatim poseban vodomer za jedan lavabo !?!!? Na dnevniku sve zvuci super a kada covek krene da vadi dozvolu neka spremi 1000 EUR i godinu dana ... ponavljam da je u pitanju 9m2 u mom dvoristu, nemam predstavu kolko bi kostalo za kucu ili veci objekat.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;