INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Hercegovački kamen za beogradske ulice

23.09.2015. | G. Novaković | Novosti

Radovi na formiranju nove pešačke zone u Ulici Vuka Karadžića uveliko su u toku, pa se čini da će rok za završetak, koji se bliži, biti ispoštovan. Uporedo sa ovom obnovom, radnici „Beograd puta“ zasukali su rukave i polako menjaju oštećene ploče na glavnom gradskom korzou u Knez Mihailovoj ulici. Jedan od rezultata obe rekonstrukcije nesumnjivo će se poklopiti – ulice će biti popločane jablaničkim kamenom.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Svaki kamen je podložan eroziji, tako da neuništiv ne postoji, ali odabir ovog jablaničkog je odličan potez – kaže je jedan od radnika „Beograd puta“. - Cela Knez Mihailova prekrivena je njime već decenijama, a ovo što sada radimo samo su sitne popravke.

Kako su objasnili vredni znalci svoje struke, tokom jučerašnjeg dana zamenjene su ploče na kraju Knez Mihailove, kod Gradske biblioteke. Zatim će se alat preseliti od česme ka početku, i to na desnoj strani.

- Do Nove godine biće još povremenih radova. Moramo da sačekamo da kafići podignu bašte da bismo zamenili sve kocke koje štrče, polomljene ploče i popunili rupe, pa sugrađani treba još malo da se strpe – kažu radnici.

Kamene ploče namenjene obnovi korzoa stigle su u prestonicu iz malog hercegovačkog grada Jablanice. Dokaz da je uvoz baš ove vrste bila dobra odluka, svakako je glavna ulica Beograda. Naime, jablanički gabro, kojim je pre više od dvadeset godina popločano centralno šetalište, i dalje odoleva zubu vremena. Imajući to na umu, čelnici Beograda doneli su odluku da i Knez Mihailova i okolne ulice budu pokrivene istim.

- Ulica Vuka Karadžića, na kojoj se trenutno vredno radi, ubrzo će postati pešačka, imaće drvored i biće popločana jablaničkim kamenom kao i čitava glavna ulica – najavio je nedavno gradski arhitekta Milutin Folić.

Odistali od krečnjaka sa Brača

Za razliku od uvoza hercegovačkog granita za potrebe popločavanja Knez Mihailove, velike nedoumice stručnjaka pratile su izbor kamene oplate kojom će u procesu obnove biti presvučen stadion „Tašmajdan“. Prva opcija je bio krečnjak sa Brača, ali se posle mnogo polemike od njega odustalo i izbor je pao na mermer iz Aranđelovca.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;