INFONET-468X60-BANNER

Javna rasprava o Nacrtu zakona o ozakonjenju objekata

22.09.2015. | Tanjug

„Privredna komora Srbije“ i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture organizovaće u utorak 22. septembra, Javnu raspravu o Nacrtu zakona o ozakonjenju objekata.

U debati koja će biti održana u „Privrednoj komori Srbije“ planirano je da se učesnicima obrate potpredsednica Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predsednik „Privredne komore Srbije“ Marko Čadež.

Zakonom se uređuju uslovi, postupak i način ozakonjenja objekata, delova objekta izgrađenih bez građevinske dozvole, odobrenja za izgradnju, uslovi za izdavanje rešenja, pravne posledice ozakonjenja, kao i druga važna pitanja.

Na javnu raspravu pozvani su predstavnici državnih organa, javnih službi, lokalne samouprave, privrednici iz građevinske industrije, saobraćaja, naučne institucije, zainteresovana udruženja i ostale interesne grupe, saopštila je „Privredna komora Srbije“.

 

 

Komentari: 2

stojanka 26.09.2015 14.43.23

Krajnje sam skepticna kada su u pitanju organi lokalnih samouprava. Tu mislim pre svega na Gradske uprave za urbanizam, Zavode za izgradnju grada, Katastre u postupku dokazivanja imovinsko pravnih odnosa.Bilo je raznih manipulacija gradskim gradjevinskim zemljistem pa ce biti jako tesko ispraviti sve te '' krive drine '' s obzirom na sporost i na nepoverenje koje generalno ljudi imaju u domace Sudstvo, a i upravni postupci su prava nocna mora.

Mira 23.09.2015 14.54.12

Ако је циљ Закона о озакоњењу објеката да се они врате у легалне оквире, треба прописати услове у погледу највећег дозвољеног индекса изграђености за све објекте (а не само за оне из члана 26), индекса заузетости парцеле, растојања суседних објеката, обавезних паркинг места, приступност парцели у случају пожара, дакле још неке услове из планског документа, а не само у погледу спратности и намене објекта. На овај начин могу бити угрожена права суседа који намеравају да граде у складу са законом. Законом о озакоњењу објеката се не прописује да се претходно морају решити спорни имовинско-правни односи на земљишту и објекту, већ је то само наведено у Образложењу, које правно не обавезује. Такође, није наведено да се озакоњењем не могу угрожавати суседни објекти уопште, већ само са аспекта земљишта неповољног за грађење (члан 27. Нацрта закона). У Образложењу Нацрта закона је наведено да се елаборат геодетских радова не може као чињеница на поуздан начин утврдити, јер објекат за који се израђује је већ изграђен и најчешће већ у употреби, па се ослања на знање, искуство и стручност одговорних пројектаната и извођача радова, што може довести до злоупотреба. Уколико се одлучне чињенице не могу утврдити на поуздан начин, не треба то прописивати као услов. обзиром на субсидијерну примену ЗУП-а који прописује да се све чињенице морају утврдити на несумњив и поуздан начин.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;