INFONET-468X60-BANNER

Mihajlović: Jeftinija i kraća procedura za legalizaciju

17.09.2015. | Tanjug

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će novi zakon o legalizaciji objekata doneti jeftiniju i kraću proceduru i da će postojati dve opcije – ozakonjenje ili rušenje.

Mihajlović je za RTS rekla da je država donela odluku da po službenoj dužnosti sprovede legalizaciju i da je to urađeno u javnom interesu građana Srbije.

- Milion i po nelegalno izgrađenih objekata ugrožavaju zaista direktno legalno već izgrađene objekte – istakla je Mihajlović i dodala da postoji trend rasta broja nelegalnih objekata i da „moramo da podvučemo crtu“.

Mihajlović je podsetila da mnogi prethodni zakoni nisu doneli prave rezultate i da umesto da bude manje nelegalno izgrađenih objekata, bio je njihov svakodnevni rast.

Prema njenim rečima, jedna od mogućnosti je da se ozakone objekti, a druga je mogućnost da se to ne uradi, zbog čega se na kraju snose posledice. Ona je napomenula da 80 odsto nelegalno izgrađenih objekata jesu stanovi i porodične kuće gde ljudi žive, istakavši da je cilj pojeftinjenje i skraćenje procedure i da "nema više hrpe dokumenata".

- Oni koji su podneli zahtev za legalizaciju, kojih ima 770.000 u Srbiji, plaćaju administrativnu taksu, koja je fiksna i jednokratna i za objekte do 100 kvadrata iznosi 3.000 dinara, za 200 kvadrata iznosi 10.000, a do 300 kvadrata iznosi 20.000 dinara – objasnila je Mihajlović.- Druga grupa ljudi, koja nije predala nijedan zahtev, što je oko 700.000 ljudi, moraju da podnesu izveštaj o zatečenom stanju i uz to, da plate administrativnu taksu. Komercijalni objekti do 1.000 kvadratnih metara ili preko 1.000 kvadratnih metara i te kako će platiti svoju naknadu.

- Ta naknada neće biti toliko velika kao što je bila u prethodnom zakonu, jer je želja da i oni ozakone svoje objekte, ali će se meriti milionima dinara – najavila je Mihajlović i dodala da za njih neće biti posebnih povlastica i da je reč o oko 20 odsto nelegalno izgrađenih objekata. - Zakon je jasan, inspekcija će popisati nelegalno izgrađene objekte.

Govoreći o onima, koji nisu podneli zahtev za legalizaciju, Mihajlović je objasnila da postoje dve mogućnosti.

- Vi dobijete rešenje svakako o rušenju, ukoliko niste podneli zahtev i imate mogućnost da krenete odmah u proceduru i nabavite vaš elaborat i platite taksu, tako se ozakonite – objasnila je Mihajlović. - Druga stvar je, naravno, ako to ne uradite, normalno je da ne možete da budete ozakonjeni i da će se krenuti u rušenje. Ukoliko imate stan u zgradi i svi se ozakone, a vi nećete baš to da uradite, onda će porez na imovinu biti mnogo veći i sa druge strane, to jeste krivično delo i snosićete posledice krivičnog dela.

- Oni koji imaju dokumenta i plate taksu, mogu za pet do 10 dana da ozakone svoj objekat – rekla je Mihajlović i dodala da će zakon biti usvojen do kraja oktobra.

 

 

Komentari: 1

jelena 23.09.2015 11.48.09

Ja sam pre mesec dana zavrsila legalizacijom kuce na Zlatiboru i platila 530.000,00 dinara za 51m2. Moj suinvestitor, nije hteo da sklapa ugovor, ceka najavljeno pojeftinjenje. Ko je ovde lud? Jeli to posteno?

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;