INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Crna Gora ulaže milione, niču vetroelektrane

14.09.2015. | B-92

Na Možuri kod Bara počela je izgradnja 23 vetroelektrane manje snage, u ukupnoj vrednosti oko 40 miliona evra. U izgradnju 30 vetrogeneratora, dve trafostanice i zgrade za održavanje na Krnovu, kod Nikšića, biće investirano više od 120 miliona evra, pišu podgoričke „Dnevne novine“.

U Ministarstvu ekonomije Crne Gore su za ovaj list rekli da će ova izgradnja u mnogome doprineti ostvarenju nacionalnog cilja od 33 odsto udela obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji električne energije.

Na lokalitetima Krnovo i Možura, na kojima se realizuje ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju vetroelektrana, počela je gradnja, a oba projekta, kako su objasnili u Ministarstvu ekonomije, ukupnog su kapaciteta 118MW, prenosi portal CDM.

Projekat na Krnovu realizuju austrijska firma „Ivicom Consulting“ i francuska kompanija „Akuo energy“. Iako je ugovor potpisan pre pet godina, gradnja prvih vetroelektrana je probila sve predviđene rokove zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa a, kako pišu „Dnevne novine“, sličan problem je i sa višemilionskim investicijama na primorju.

Pokrenuti sporovi se odnose isključivo na procenu vrednost pomenutih nepokretnosti, a ne na njihovu namenu.

Kako „Dnevne novine“ saznaju, vlasnici zemljišta traže da im se cena otkupa zemljišta sa 50 centi poveća na dva evra, a sporno im je i to što njihova imovina nije tretirana kao državna, odnosno to što im nije ponuđen ugovor o dugoročnom zakupu pod uslovima kao što je urađeno sa državnim zemljištem, čiji zakup se plaća od 2010. godine.

Ovaj problem će ubrzo biti rešen nakon čega neće biti niti jedne prepreke da se krene u finalizaciju projekta na Krnovu i puštanja u rad prve vetroelektrane, navodi crnogorski dnevni list.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


WEST BALKANS MACHINERY
WEST BALKANS MACHINERY
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.wbm.rs

OBO BETTERMANN
OBO BETTERMANN
STARA PAZOVA
www.obo.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

ALING-CONEL
ALING-CONEL
BAČKA PALANKA-GAJDOBRA
www.aling-conel.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;