INFONET-468X60-BANNER

Kinezi Egipćanima grade novu prestonicu

08.09.2015. | B-92

Egipat je sa kineskom građevinskom korporacijom „Čajna konstrakšn“ potpisao sporazum o izgradnji dela planirane nove administrativne prestonice istočno od Kaira. To je za Rojters potvrdio egipatski ministar za investicije Ašraf Salman.

Memorandum o razumevanju podrazumeva da će kineska kompanija proučiti prospekte za izgradnju i finansiranje administrativnog dela nove prestonice, koja će uključivati ministarstva, vladine agencije i kancelariju predsednika države.

Egipat je prethodno saopštio da će u projektu učestvovati i kompanija „Kapital siti partners“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa kojom je okvirni sporazum potpisan tokom ekonomskog samita u Egiptu u martu.

Izgradnja nove prestonice jedan je od niza „mega-projekata“ koje je najavio predsednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi u cilju privlačenja stranih investicija i otvaranja novih radnih mesta u zemlji sa populacijom od 90 miliona.

Novi grad, koji Egipat planira da izgradi u narednih pet do sedam godina i čija bi izgradnja koštala 45 milijardi dolara, nailazi na brojne kritike Egipćana koji smatraju da je nepotreban i loše zamišljen.

Projekat bi trebalo da bude veličine Singapura i da uključuje aerodrom veći od londonskog Hitroua, građevinu višu od Ajfelovog tornja u Parizu i više od 10.000 kilometara bulevara, avenija i ulica.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;