INFONET-468X60-BANNER

Novi Sad: Žuti klinker ponovo na ulicama

18.08.2015. | A. Brzak | Dnevnik

Uređenje Trga Republike jedna je od najznačajnijih investicija JP „Zavod za izgradnju grada“ (ZIG), vredna 189.070.150,12 dinara. Kako kažu u ovom preduzeću radovi na Trgu ulaze u završnu fazu, parterno uređenje je gotovo, preostalo je da se postavi urbani mobilijar i hortikulturno uredi prostor. Postavljanje klupa, korpi za otpatke, zaštitnih stubića, mesta za parkiranje bicikala i sadnja drveća upotpuniće novi, lepši i funkcionalniji izgled Trga, na mestu nekadašnjeg rugla u centru grada.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Novi izgled dobiće i najstarija pijaca u gradu, popločan je pijačni plato, rešeno je odvođenje atmosferskih voda, a zahvaljujući radovima za koje je bila zadužena JKP „Tržnica“, Novosađani će uskoro imati funkcionalnu i komunalno uređenu pijacu. Privodi se kraju i kompletna rekonstrukcija okolnih ulica (Miloša Bajića, deo Daničićeve, deo Žarka Vasiljevića) koja obuhvata već završene radove na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, izgradnji novog javnog osvetljenja i uređenju saobraćajnih površina (kolovoza, trotoara i parkinga).

U toku je nasipanje tucanika, koji služi kao podloga za dalje radove, odnosno za asfaltiranje i postavljanje klinkera. Kako ističu iz ZIG-a u planu je da se u potpunosti vrati žuti klinker na deonici od Ulice Žarka Vasiljevića do Šumadijske, a u Ulici Miloša Bajića će se u najvećoj mogućoj meri, koliko to bude dozvoljavalo stanje opeke vratiti izvađeni klinker, s obzirom na činjenicu da je opeka izuzetno stara i u jako lošem stanju.

Kompletan posao na Trgu, koji prema projektu obuhvata radove na parternom uređenju čitavog prostora, izgradnju privremenog parkinga, hortikulturno uređenje, postavljanje javne rasvete, urbanog mobilijara, kao i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže i obnovu okolnih saobraćajnica, planiran je da se završi krajem septembra meseca. Izvođači radova su „Put invest PZP“ d.o.o. iz Bačkog Petrovca sa učesnicima u zajedničkoj ponudi „Put invest“ d.o.o. iz Sremske Kamenice i MN „Loznica“ d.o.o.

Iz „Zavoda za izgradnju grada“ napominju da Trg Republike zahtevao hitnu intervenciju, isključivo zbog izuzetno lošeg stanja u kom se nalazio, svedočeći tako o dugogodišnjem nemaru i nebrizi prema prostoru u najstrožem centru grada i u blizini značajnih institucija poput Vladičanskkog dvora i Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“.

- Važno je, takođe, napomenuti da će privođenje prostora na Trgu Republike svojoj primarnoj urbanističkoj nameni, koja podrazumeva izgradnju podzemne garaže, uslediti onda kada se za to steknu svi potrebni uslovi, što se pre svega odnosi na obezbeđivanje značajnih finansijskih sredstva. Do tada će ovaj prostor biti na najkvalitetnije mogući način uređen na zadovoljstvo, verujemo, mnogih Novosađana – poručuju iz ZIG-a.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;