INFONET-468X60-BANNER

Potrebna veća zaštita radnika u građevini

07.08.2015. | Tanjug

Sindikat industrijskih radnika Sloga (SIRS) poručio je danas da se građevinarstvo u Srbiji sve dublje utapa u sivu zonu podložnu najgrubljoj eksploataciji radne snage, čiji se rad na tržištu zapošljavanja sve više tretira kao sezonski.

- Smatramo da je jedan od glavnih uzročnika ovakvog stanja u sektoru građevine loš Zakon o radu i nedostatak odgovarajućeg i kvalitetnog granskog kolektivnog ugovora, kojim bi se adekvatno uredili odnosi međusobnih prava između poslodavaca i radnika u građevini - navodi se u saopštenju ovog sidnikata povodom 8.avgusta, Dana građevinara u Srbiji.

Srpski građevinari, posebno u privatnim preduzećima i firmama sa manjim brojem zaposlenih, kako je navedeno, danas sve više rade na crno, imaju desetočasovno radno vreme i više.

- Zbog sveopšte bede i siromaštva gotovo uvek pristaju da rade bez uslovljavanja, bez slobodnog dana, često nezaštićeni adekvatnom zaštitnom i drugom opremom i van okvira propisanih Zakonom o bezbednosti zdravlja na radu - istaknuto je.

Ovaj sindikat stoga poziva državu da ne štedi na investicijama u domaćem građevinarstvu i da više ulaže u tu granu, uzimajući u obzir da je ulaganje u bilo koju vrstu infrastrukturnih projekata dokazano najunosnije investiranje i najveći korak ka podizanju posrnule ekonomije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;