INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd: Rekonstrukcija Cvetnog trga počinje oko 20. jula

13.07.2015. | Tanjug

Rekonstrukcija Cvetnog trga počinje oko 20. jula i trebalo bi da traje najduže 70 dana, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić i najavio i početak rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića tokom leta.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Trg će imati dva nivoa, donji na kome se nalaze sada cvećare biće spušten u nivo Ulice kralja Milana i integrisan sa tom ulicom. Tako će Cvetni trg biti integrisan u našu centralnu gradsku ulicu. Podzemni javni toalet će biti rekonstruisan – rekao je Vesić gostujući na Studiju B.

On je naveo da će u donjem delu trga biti posebno očuvan hrast koji je star preko 200 godine, a da će se do gornjeg dela trga, na kome se danas nalaze bašte, dolaziti stepenicama i taj deo će biti integrisan u novo rešenje trga, saopšteno je iz gradske uprave.

- Tokom naredne godine, u saradnji sa „Udruženjem dramskih umetnika“ Srbije biće raspisan konkurs za „glumačku stazu" u okviru koje će biti postavljeno desetak statuta poznatih srpskih glumaca, reditelja i dramskih pisaca u pozama iz njihovih predstava ili života – rekao je Vesić.

On je dodao da veruje da će ova staza biti posebna atrakcija Beograda i podsećanje mlađim generacijama na one umetnike koji su svojim radom dali doprinos razvoju našeg grada kao što su Danilo Bata Stojković, Zoran Radmilović, Vlastimir Đuza Stoiljković ili Pavle Vujisić. On je rekao da će u donjem delu, u nivou bivše kafane „Polet", biti postavljen spomenik Borislavu Pekiću i da će tako Cvetni trg dobiti nove sadržaje.

Vesić je najavio da će do 1. oktobra biti rekonstruisan trg na ulazu na Pravni fakultet na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Beogradske ulice.

- Ovaj trg će biti uređen, a krasiće ga bista profesora Pravnog fakulteta, uglednog pravnika i državnika Slobodana Jovanovića čiji život i delo treba da budu uzor mladim studentima Pravnog fakulteta – rekao je Vesić.

On je naveo da će na malom Tašmajdanu, iza Pravnog fakulteta biti urađen mali amfiteatar za predavanja na otvorenom uz biste profesorima Pravnog fakulteta Mihajlu Konstantinoviću i Radomiru Lukiću.

- Rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića počeće oko 1. avgusta i trajaće 120 dana. Ulica će biti pretvorena u pešačku zonu i to je početak pretvaranja užeg centra grada u pešačku zonu po ugledu na svetske gradove – istakao je Vesić.

On je najavio da će Grad u narednom periodu promeniti pravila kada je u pitanju održavanje fasada – sve zgrade čiji su vlasnici lokalna samouprava, državna uprava, javna preduzeća, znači čiji su vlasnici pravna lica imaće obavezu da sami uređuju svoje fasade i svakih nekoliko godina ih obnavljaju kao što je to u Parizu.

- Obaveza uređenja fasada se neće odnositi na stambene zgrade već samo na zgrade u kojima se nalaze državni organi, jedinice lokalne samouprave i Republike Srbije, javna preduzeća ali i druge privatne kompanije koje su vlasnici zgrada – rekao je Vesić.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;