INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Katastar napuštenih rudarskih kopova

26.06.2015. | RTV

Katastar napuštenih rudarskih kopova na teritoriji Vojvodine predstavljen je u Pokrajinaskoj vladi, a kako se navodi, ovo je prvi takav projekat u Srbiji, koji je evidentirao stanje 217 napuštenih kopova. Projekat je realizovao „Rudarsko-geološki fakultet“ Univerziteta u Beogradu, na inicijativu „Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine“, koji je i finansirao projekat.

Detaljno je prikazano stanje napuštenih kopova, o kojima će dalje odlučivati Pokrajina. U bazi podataka su evidentirani napušteni kopovi sa podelom na dve grupe – kopovi bez poznatog titulara, i napušteni kopovi izvan aktivnog eksploatacionog polja čiji je titular poznat, a urađena je i aplikacija WebGIS.

Posao je obavilo 16 univerzitetskih profesora geološke, rudarske, ekonomske, ekološke, informatičke, matematičke i drugih struka. Podaci su na sajtu http://kanakov.vojvodina.gov.rs/ i na veb stranici „Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine“.

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Nenad Stanković je istakao da podaci ukazuju na to da je degradirano 200 od ukupno 21 hiljade kvadratnih kilometara površine Vojvodine, i da je tajk problem potrebno rešavati sistemski.

Stanković je dodao da je Prostornim planom Srbije i Vojvodine do 2020. godine već predviđeno da se najpre saniraju degradirane površine nacionalnih parkova i drugih zaštićenih područja. „Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine“ će raspsati konkurse za rekultivaciju napuštenih kopova, što je činio i do sada.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;