INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Završena izgradnja magistralnog kolektora za otpadne vode između Kule i Vrbasa

15.06.2015. | Z. Rajić | Novosti

Između Kule i Vrbasa konačno je završena izgradnja magistralnog kolektora, koji će prikupljati otpadne vode iz domaćinstava i usmeravati ih ka centralnom prečistaču u Vrbasu, čija je svrha da zaustavi dalje zagađivanje Velikog bačkog kanala i delte Begejac.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kolektor, čija je izgradnja pauzirala četiri godine, završen je zahvaljujući dodatnoj finansijskoj podršci Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine od 22 miliona dinara. Vlada Srbije je u ovaj projekat uložila 106 miliona dinara.

Poslednja faza izgradnje kolektora završena je pre postavljenog roka od dva meseca. Izvođač radova je bilo GP „Graditelj NS“ iz Novog Sada. Urađeno je 2.600 metara kolektora sa kulske strane, koji obuhvata i dve crpne stanice, što će omogućiti sakupljanje otpadnih voda iz domaćinstava u Kuli i Crvenki i njihov transport do kolektora, a potom i centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (CPPOV) u Vrbasu. Kontrolom toka otpadnih komunalnih voda biće zaštićen VBK, kao i kanal Begejac, koji nesnosnim smradom i otrovnim isparavanjima zagorčava život građanima Kule. Vrbaski deo kolektora, na koji će biti priključene kanalizacione mreže svih naselja u opštini, završen je još 2008.

Opština Kula je preko „Zavoda za izgradnju“ platila 4,3 miliona dinara za obnovu saobraćajnica oštećenih tokom poslednje faze izgradnje magistralnog kolektora, a izdvojila je i 1,5 miliona dinara za troškove priključenja crpnih stanica.

Kredit

Ministarstvo finansija odobrilo je opštini Kula da se za rešavanje komunalnih i ekoloških problema zaduži kreditom od 2,4 miliona evra. Kredit će biti upotrebljen za dovršetak kanalizacije u Crvenki i Kuli i izgradnju potisnog voda od Crvenke do kolektora u Kuli.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;