INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počeo Međunarodni sajam tehnike i informatike

11.05.2015. | RTV

Ministar privrede Željko Sertić otvorio je Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu i poručio da veliki broj kompanija koje učestvuju pokazuje da srpsko tržište u oblasti tehnologije ima veliki potencijal.

Sertić je rekao da na sajmu učestvuje 500 izlagača iz 25 zemalja i da je to jedna od najvećih sajamskih manifestacija koja se održava u Beogradu.

- Ne tako davno, koristili smo pisma i putovali parnom železnicom i koristili jednostavne i primitivne alate, dok danas život ne možemo da zamislimo bez kompjutera, a deca se rađaju sa internetom i mobilnim telefonima – istakao je Setić.

On je rekao da razvoj svake zemlje i ekonomije dominantno zavisi od razvoja naučnih dostignuća, pre svega od primene tehnoloških inovacija.

Sertić je naglasio da je ministarstvo donelo pravni okvir i preuzelo evropske direktive po pitanju tehničkih standarda za mašine i industrijske proizvode, kao i da sprovode stalne tehnološke obuke privrednika i preduzetnika.

- Uloga nauke u budućnosti biće sve veća u razvoju ekonomije – naveo je Sertić, dodajući da i naša zemlja treba nauku da stavi prvi plan s obzirom da države koje svoje ekonomije zasnivaju na znanju, brže izlaze iz krize.

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, najreprezentativnija sajamska manifestacija te vrste u regionu, biće održan od 11. do 15. maja na Beogradskom sajmu. U okviru tog sajma, posle dve decenije, na velika vrata se vraća i specijalizovani sajam posvećen informaciono komunikacionom (ICT) sektoru. Izlagačima je na raspolaganju više od 15.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora.

Očekivanih 20.000 pre svega poslovnih posetilaca može se nadati najnovijim dostignućima ponajviše iz oblasti industrijskih tehnologija - elektroenergetike, elektronike, telekomunikacija, procesne tehnike, brodogradnje, saobraćaja, klimatizacije, grejanja i hlađenja, logistike, materijala, opreme za profesionalne i naučne svrhe, ali i iz drugih tehničko-tehnoloških sektora, robnih kategorija i grupa.

Izlagački akcenat tradicionalno je na takozvanoj „fabrici 21. veka“ (integrisanoj industriji i „pametnim“ fabrikama), energetskim sistemima (modernim tehnologijama i obnovljivim izvorima energije), tehnotronici (računari, računarska i mrežna oprema, aplikativni softveri ) i naročito inovativnim proizvodima i projektima.

Sajam tehnike biće obogaćen obimnim stručnim pratećim programom, u okviru kojeg će biti održan i strateški značajan međudržavni poslovni skup posvećen unapređenju ekonomske saradnje Srbije i Italije u domenu razvoja i primene novih proizvodnih tehnologija, posebno mehatronike, robotike i industrijske automatizacije.

Svoj status najvećeg regionalnog tehničko-tehnološkog sajamskog događaja ovogodišnji Sajam tehnike će pokušati da dokaže i Međunarodnim sajmom informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT), koji će biti održan u sklopu Sajma.

Sajam tehnike podražali su Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Privredna komora Srbije i Društvo za informatiku Srbije.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


SEEBBE2022-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;