INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uskoro gradnja prvih puteva od pepela

04.05.2015. | Beta

Direktorka Termoelektrane (TE) "Morava" u Svilajncu Marija Stevanović izjavila je u petak, 1. maja 2015. godine da će to preduzeće započeti sa izgradnjom saobraćajnica od pepela iz termoelektrane čime će se rešiti problem deponije pepela i ostvariti ušteda prilikom gradnje puteva.

"Građevinski materijal i radovi u građevinarstvu u Srbiji uskoro će biti upola jeftiniji jer će se od pepela iz termoelektrana graditi putevi, brane, nasipi, proizvoditi građevinski blokovi i ploče", kazala je Stevanović.

Prema njenim rečima, TE Morava je, u saradnji sa Građevinskim fakultetom iz Beograda i drugim institucijama, započela projekat rešavanja deponije pepela koja se prostire na 30 hektara i u sloju od nekoliko metara što, kako je navela Stevanović, iziskuje velike troškove održavanja.

TE "Morava" je prva u sistemu EPS-a koja počinje sa praktičnom primenom obavljenih naučnih istraživanja i ove godine gradićemo saobraćajnice od našeg pepela u okviru elektrane. To će biti probni projekat da pokažemo Srbiji da je to moguće, pa ćemo u skladu sa tim, za početak ponuditi EPS-u i lokalnim samoupravama u okolini
elektrane jeftiniju izgradnju puteva - kazala je Stevanović.

Ona je istakla da u svetu "firme čekaju sa džakovima ispred ekektrana da pokupe pepeo, a kod nas se zbog haotične eksploatacije šljunka ruiniraju vodotokovi".

Profesor Građevinskog fakulteta Jovan Despotović izjavio je da su predstavnici arapskih zemalja, koji su ga kontaktirali u vezi sa pepelom, "zanemeli kada su čuli da je na našim deponijama 270 miliona tona pepela".

"Oni ne veruju da mi ne koristimo pepeo. Neznanje i šljunkarski lobi su prepreka korišćenja pepela, a naučno smo dokazali da pepeo nema nikakav negativan uticaj, ni najmanji, po čoveka i životnu sredinu", rekao je Despotović.

On je dodao da prilikom sanacije vodotokova Resave kod Svilajnca, Crnice kod Paraćina i Kolubare kod Obrenovca, za izgradnju nasipa treba koristiti do 80% pepela sa elektrana u ukupnom građevinskom materijalu, kako bi se uštedelo oko 60% sredstava namenjenih realizaciji tih projekata.

 

Komentari: 1

Miro 11.05.2015 22.02.57

Negde daleke 2002 dok sam radio u jednoj kompaniji imao sam ponudu za kupovinu licence za koriscenje pepela kao sirovine za proizvodnju betona umesto cementa, kineska kompanija. Znate kakav je odgovor bio onih koje sam tada kontaktirao, sta ce nam to kada mi imamo prirodni cement a ne da se igramo sa pepelom. Sada je 2015 godina, znaci ododzdo do gore trebalo je da prodje samo nekih 13 godina, sta je to u odnosu na vecnost. Zato nama i ide tako dobro zato sto ne umemo i necemo da koristimo sve resurse nego pametno koristimo samo prirodno a nista reciklirano. Koliko to nama treba vremena da se opametimo. Izgleda da je to tesko proceniti. Zato i kasnimo za svim dobrim stvarima.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;