INFONET-468X60-BANNER

Asfalt od Đale do Tisasigeta

28.04.2015. | V. H. | Dnevnik

Zahvaljujući dvogodišnjem projektu revitalizovan je prekogranični put Tisasiget-Đala. Na jednoj deonici puta u dužini od 2.715 metara, izvršena je kompletna rehabilitacija saobraćajnice, koja podrazumeva struganje postojećeg sloja asfalta i nanošenje novog asfalta, postavljanje nove horizontalne i vertikalne signalizacije, drenaža puta i iskop novih kanala za odvodnjavanje. Na drugoj lokaciji u dužini od 2.650 metara postavljena je nova horizontalna i vertikalna signalizacija, urađena je drenaža puta i iskop kanala za odvodnjavanje.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Završna konferencija projekta „Rehabilitacija prekograničnog putnog pravca Tisasiget-Đala“, koji je realizovan na području opštine Novi Kneževac, u okviru Programa IPA prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije održana je u novosadskom sedištu „Zavoda za urbanizam Vojvodine“. Projekat je sufinansirala Evropska unija.

O radu na projektu govorio je direktor „Zavoda za urbanizam Vojvodine“, Vladimir Zelenović, a prisutni su bili i predstavnici vodećeg partnera na projektu „Nacionalne agencije za razvoj Republike Mađarske“, na čelu sa Mirom Ibrajter, te predstavnici Ministarstva finansija, pokrajinskih sekretarijata, opština Novi Kneževac i Čoka.

- Projekat je trajao dve godine i uspešno je završen. Finansijski izveštaji su opravdani od strane Prvostepene kontrole Ministarstva finansija, a od Evropske Unije smo primili pun iznos donacije koji je oko 600.000 evra. Vratili smo kredite koje smo podigli u Razvojnom fondu AP Vojvodine i banci „Intesa“, koji su nam bili potrebni za predfinansiranje. Vlada AP Vojvodine je obezbedila i bespovratna sredstva za sufinasiranje u iznosu od 15 odsto vrednosti ovog projekta – saopštio je Vladimir Zelenović.

- Ovaj projekat je bio veoma kompleksan, sa stanovišta planiranja i izvođenja. Predviđenu geo-mrežu, koja služi za stabilizaciju kolotraga, postavljali smo bez zaustavljanja saobraćaja, što je otežavalo radove ali smo posao uspešno završili – rekao je Vukoslav Vukoslavović, izvršni direktor izgradnje u kompaniji „Vojput“, koja je bila izvođač radova. - Sa „Zavodom za urbanizam Vojvodine“ imali smo odličnu saradnju i nadamo se da ćemo i ubuduće imati prilike da sarađujemo u sličnim projektima.

Iskustvo u IPA projektima

„Zavod za urbanizam Vojvodine“ je još 2009. godine prvi put konkurisao na projektu prekogranične saradnje. Iako bez iskustva, stručnjaci zaposleni u „Zavodu“ upoznavali su se sa komplikovanim procedurama uobičajenim za ovaj tip projekata.

- Nakon sprovedenih IPA projekata, možemo reći da smo kao institucija potpuno spremni za nove projekte, jer smo stekli dobro iskustvo u dosadašnjem radu. Postali smo pouzdan i poželjan partner kolegama u Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj i očekujemo da i u narednom periodu JP „Zavod za urbanizam Vojvodine“ bude redovan učesnik u projektima međunarodne saradnje – zaključio je Vladimir Zelenović.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;