INFONET-468X60-BANNER

Aerodrom Tivat dobija novi kontrolni toranj

27.04.2015. | SEEbiz

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) podnela je Ministarstvu održivog razvoja i turizma zahtev za izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju objekata Aerodromske kontrole letjenja (AKL) u Tivtu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Zahtjev je podnesen 15. aprila, a rekonstrukcija podrazumeva i modernizaciju i rekonstrukciju kontrolnog tornja tivatske vazdužne luke. U to će SMATSA uložiti blizu 4 miliona evra.

U skladu sa Državnom studijom lokacije „Aerodrom Tivat – sektor 24“, predviđeno je da se obavi detaljna rekonstrukcija postojećeg kontrolnog tornja visine 37 metara, te da se na sada slobodnoj parceli, u njegovom podnožju, podigne novi objekat, sve ukupne površine od oko 1400 kvadratnih metara. U objektu ispod tornja smestiće se meteo-služba, kancelarije AKL Tivat, tehničke prostorije i aerodromski biro.

Sam toranj će biti detaljno rekonstruisan jer će se srušiti postojeća kupola i prostorije tehničke sale. Na tom nivou napraviće se nova moderna kupola sa najmanje 80 kvadrata korisne površine u kojoj će istovremeno moći raditi pet kontrolora. Na etaži ispod, izgradiće se nove prostorije za odmor kontrolora, učionica i sanitarni čvor, a toranj će pored najmodernije komunikacione i IT opreme, dobiti i panoramski lift.

SMATSA se za rekonstrukciju kontrolnog tornja i izgradnju novih prostorija za potrebe AKL Tivat odlučila zbog starosti i neadekvatnih katakteristika postojećih objekata, kao i činjenice da aerodrom Tivat već godinama beleeži najveću stopu rasta u obimu saobraćaja od svih vazdušnih luka u bivšoj Jugoslaviji.

Početak ove investicije, zbog raznih administrativno-pravnih okolnosti, kasni oko 10 mjeseci. Prema nezvaničnim informacijama, pripremni radovi počeće u septembru. Već u oktobru krenuće i glavni radovi, jer će se tada, zbog smanjenja obima saobraćaja, stvoriti uslovi da se kontrola letenja privremeno izmesti u poseban kontejner sa opremom.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;