INFONET-468X60-BANNER

IKEA – izdati lokacijski uslovi

23.04.2015. | Beobuild

Investicija švedske kompanije IKEA jedan je od javno najeksploatisanijih gradskih projekata u prethodnim godinama. Toliko željena i dugo očekivana investicija najavljivana je bezbroj puta, a služila je i kao obećanje na izborima. Ipak, izgleda da konačno ima nekih pomaka. Nedavno je napravljen još jedan korak ka realizaciji, pošto je „Sekretarijat za urbanizam“ izdao lokacijske uslove za objekat „IKEA Beograd istok“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Iako se stvari na ovom projektu polako pokreću, potrebno je ispuniti dosta preduslova da bi izgradnja mogla da počne. IKEA je pribavila veliki komad zemljišta na jugo-istočnom kraku auto-puta kroz Beograd – nedaleko od Bubanj potoka, pa sad postaje izvesno da će se tu nalaziti prvi prodajni objekat švedskog proizvođača. Radi se o parceli ukupne površine 26,2 hektara na desnoj strani auto-puta, iza trenutne pozicije naplatne stanice „Bubanj potok“.

Građevinska parcela svojom veličinom zadovoljava i buduće potrebe za širenjem kapaciteta i funkcija u okviru kompleksa. U prvoj fazi biće izgrađen maloprodajni objekat od 38.660 kvadtara bruto prostora na tri nadzemne etaže (Po+Pr+2). U planovima komanije na ovoj lokaciji je planirana regionalna poslovna centrala i najveći prodajni objekat u Beogradu. Ispred objekta biće izgrađen odgovarajući otvoren parking prostor sa oko 1500 mesta. Poziciju maloprodajnog centra moguće je istaći reklamnim stubom sa maksimalnom visinom do 45 metara. U tom smislu objekat je u standardnoj formi kakvu možemo videti i na drugim IKEA objektima po Evropi.

Za dobijanje lokacijskih uslova priloženo je idejno rešenje, međutim u okviru zadatih uslova moguće su manje promene na objektu do konačnog rešenja. U suštini, u narednom periodu IKEA će aplicirati za građevinsku dozvolu, ali neki uslovi moraju biti ispunjeni da bi izgradnja otpočela. Tu se pre svega misli na dogovor oko komunalnog i infrastrukturnog opremanja lokacije, ali možda još važnija intervencija potrebna je pri izmeštanju naplatne stanice "Bubanj potok".

Trenutno se pozicija građevinske parcele novog centra nalazi iza naplatne rampe, što je svakako neprihvaljivo za investitora, međutim tu se računalo na gradske planove. Izmeštanje naplatne rampe dugo je planirano, prvenstveno zbog budućeg ukrštanja Obilaznice sa auto-putem E75, ali bez tog dela Obilaznice rampe su ostale da stoje na trenutnoj poziciji. Tek nakon izmeštanja naplatne rampe biće moguć pristup ovom objektu bez dodatnih troškova, a investitor naglašava da gradnja ne može početi dok nadležni ne naprave konkretne korake na tom planu. U tom smislu, ova investicija je vezana i za neke javne projekte, što možda može opet ukočiti realizaciju.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;