INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Predstavljena aplikacija za izračunavanje nivoa buke

20.04.2015. | Gradjevinarstvo.rs

Na Međunarodni dan zaštite od buke, veliki broj arhitekata, predstavnika medija i svih zainteresovanih posetilaca, u zabavnoj i „bučnoj“ atmosferi isprobali su specijalnu KSI (Knauf Sound Insulation) aplikaciju za izračunavanje nivoa buke. Svi zainteresovani imali su priliku da u okviru Tihog kutka, putem kompjuterske aplikacije uporede kako se neki izvor buke čuje u prostoriji u kojoj boravite, sa i bez zvučne izolacije.

Autor KSI softvera i aplikacije Dejan Todorović, zainteresovanima je predstavio sve mogućnosti i prednosti ovih specijalnih programa, a kako bi pomogli u testiranju aplikacije, prisutni gosti pravili su buku koristeći pištaljke. Organizatori događaja, kompanije „Knauf Insulation“, „Knauf Zemun“ i „Knauf AMF“ predstavili su i različita rešenja za zaštitu od buke.

KSI aplikacija deo je softvera Knauf Sound Insulation koji služi kao alat projektantima zvučne zaštite da provere i po potrebi modifikuju predložena rešenja za konstrukcije u objektu kako bi se zadovoljili kriterijumi zvučne zaštite. Pored toga, softver edukuje korisnike kako bi bolje razumeli zvučnu zaštitu i efekte pojedinih elemenata na zvučnu zaštitu u objektu.

- Imajući u vidu da je prilikom izrade građevinskog projekta potrebno kreirati i Elaborat zvučne zaštite, odlučili smo da napravimo KSI softver, kako bi se stručnoj javnosti olakšao i ubrzao rad na izradi ovog dokumenta. S obzirom da je buka veoma štetna za zdravlje svakog pojedinca, i kako bismo građanima približili i pojasnili načine zaštite od buke, kreirali smo i posebnu kompjutersku aplikaciju – rekla je Marija Ilić, Marketing Communications Manager Southern Balkans, „Knauf Insulation“.

Ona je dodala da se kvalitet objekta u kome živimo definiše još u fazi projektovanja, te je veoma važno izabrati odgovarajuće sistemsko rešenje, odnosno odgovarajući zvučno-izolacioni materijal.  

Važno je znati da pored narušenog mira i produktivnosti, buka može negativno da utiče i na zdravlje. Višak decibela ne oštećuje samo sluh, već nepovoljno deluje na ceo ljudski organizam: podiže krvni pritisak, povećava nervozu i razdražljivost, dovodi do sindroma hroničnog umora.

Foto: Dejana Batalović

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;