INFONET-468X60-BANNER

Nova tura radova na Stadionu Tašmajdan

09.03.2015. | Politika

Druga faza obnove Stadiona Tašmajdan počeće toko meseca marta, najavljuju u „Agenciji za investicije“. Radovi na gradilištu u Ilije Garašanina u potpunosti bi trebalo da budu okončani do kraja godine kada će, prema najavama iz grada, ovaj zaštićeni spomenik kulture u okviru celine Stari Beograd, biti spreman da primi prve posetioce.

Temeljnom obnovom u prvom kvartalu 2015. biće obuhvaćena adaptacija prostora bivše hladnjače u podtribinskom delu kompleksa. Majstori iz „Sameks grupe-Boleč“, firme koja je nedavno izabrana za izvođača radova, ovog proleća obnoviće i restoran „Šansa“, urediće njegovu fasadu i zonu oko ugostiteljskog objekta.

Ilustracija (www.pixabay.com)

U ovoj fazi biće izrađene i nadstrešnice u Ulici Ilije Garašanina, adaptirane prostorije u okviru objekta glavne kapije prema toj ulici i prenamenjene u službeni prostor sa toplotnom podstanicom. Najavljeno je i preuređenje prilaznog platoa prema skloništu iz Aberdareve ulice. Na kraju će i plato, ravne krov terase, pristupna stepeništa i tribine stadiona, dodaju u „Agenciji“, biti obloženi pločama i prirodnim kamenom poreklom iz Srbije.

Nadležni napominju da su drugom fazom obnove otvorenog stadiona praktično obuhvaćeni delovi objekta koji nisu bili predviđeni tehničkom dokumentacijom prve faze i objekti koji iz tehnoloških ili tehničkih razloga nisu mogli da se završe u prvoj etapi.

Očekuje se da će adaptacija i sanacija celog tašmajdanskog kompleksa koštati oko 550 miliona dinara bez poreza, dok je ugovorena vrednost za drugu fazu radova 104,7 miliona dinara, takođe bez PDV-a.

Nadležni napominju da će kamenom biti obložena gazišta i čela tribina, stepenice i platoi na njima, gornji i donji plato prema  Tašmajdanskom parku, stepenice za tribine i njihovi podesti i razdelni zidovi na tribinama. Takozvane vibropresovane ploče su predviđene za platoe iz Aberdareve ulice, kod ulaza u sklonište, na platou bivše hladnjače... Njima će biti obložen i plato iznad tribina ispod „Šanse“, gornji plato i bašta ovog restorana.

Odluka da se domaćom vrstom kamena oblože sedišta koja su pre šest decenija, kada je spomenik kulture podignut, isklesana u bračkom mermeru, doneta je u skladu sa mišljenjem i preporukom stručnjaka „Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda“. Ali, nadležni se i dalje ne izjašnjavaju o kojoj je konkretno vrsti kamena reč.

Postupak javne nabavke je nedavno završen i izabran je izvođač („Sameks grupe-Boleč“), ali investitor i dalje ne otkriva cenu kamena po kvadratu. Jedino ističe da je „vrsta kamena kojim će se oblagati tribine i platoi objekta određena projektom, da je cena različita, u zavisnosti od debljine i dimenzija kamena i u zavisnosti od pozicije na koju se ugrađuje“.

Na Stadionu Tašmajdan su do sada adaptirane prateće podtribinske prostorije, postavljene nove instalacije, obnovljeni ravni krovovi terase, osposobljeni protivpožarni prolazi iz Ilije Garašanina, postavljene nove ograde na tribinama, oko stadiona, oko svih ulaznih kapija...

Rekonstrukcija tašmajdanskog kompleksa je inače počela u septembru 2011, a planirano je da bude okončana za 15 meseci. Kada stadion bude konačni otvoren, ponudiće 10.500 mesta za gledaoce – 7.500 na tribinama, dok će ostatak mesta biti na terenu, kada se održavaju koncerti i slični skupovi. Ceo kompleks se prostire na oko 15.300 kvadrata, od kojih je 9.950 kvadrata na otvorenom.   

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;