IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izabrano rešenje za Vajfertovu pivaru

18.02.2015. | RTV

Stručni žiri za izbor najboljeg idejno-arhitektonskog rešenja za kompleks Stare narodne Vajfertove pivare odabrao je pobednika, prenela je RTV Pančevo.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Od 28 prispelih radova jednoglasno je odlučeno da je najbolje idejno rešenje dao tim koji čine Dejan Miljković, Petar Sazdanović i Jelisaveta Arsenović. Njima je pripala prva nagrada u iznosu od 300 hijada dinara.

Svih 28 arhitektonsko-urbanističkih rešenja koja su pristigla na Konkurs idejnog rešenja rekonstrukcije i revitalizacije Stare Vajfertove pivare zadovoljila su tražene uslove. Svi radovi su izuzetno kvalitetni i time je izbor za najbolje idejno rešenje bio teži. Presudile su nijanse, kaže član žirija Zoran Đukanović, profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

- Presudile su mnoge stvari. Najpre želim da kažem da je taj rad nudio rešenja koja su u funkcionalnom i estetskom smislu najbolje plasirana. Finalni rezultat toga što projekat nudi vidi se kao ono što najviše. Ovo je objekat industrijskog naselja koji je nekada bio pivara. On će u budućnosti biti nešto drugo, biće objekat u kom će se odvijati dnevni život vezan za kulturu. Mesto će beležiti istoriju mesta kroz programe koji će podsećati na pivarstvo, a istovremeno će imati i zanatske radnje koje slave zanatsku tradiciju Pančeva, kao jednog od pradavnih industrijskih centara i manufakturnih centara ovog dela Evrope – rekao je profesor Zoran Đukanović.

Spoj starog i novog oduvek je bilo nateži izazov kada su u pitanju ovakvi poduhvati, rekla je Saša Mihajlov član žirija, diplomirani istoričar umetnosti iz „Zavoda za zaštitu spomenika u Beogradu“.

- Vajfertova pivara predstavlja kulturno dobro od izuzetnog značaja i propozicije konkursa su unapred zahtevale da ona bude očuvana u svom podstojećem izgledu i gabaritu, a da nedostajući delovi budu rekonstruisani. Upravo je jedan od kriterijuma bila sinergija, starog i novog. Želeli smo da nešto što predstavlja tradiciju i identitet bude očuvano i predato novim generacijama na korišćenje, s obzirom na to da se radi o savremenom trenutku i da identitet jednog mesta grade sve generacije koje dele taj životni prostor. Želimo da atraktivost lokacije pruži savremenost Vajfertovoj pivari – rekla je arhitekta Saša Mihajlov.

Drugu nagradu i iznosu od 200 holjada dinara žiri je dodelio timu Jovana Cvetkovića, a treća nagrada i iznos od 100 hiljada dinara pripala je timu Riste Dobrijevića. Žiri je od konkursnih radova koji su ušli u najuži izbor, pored tri nagrađena, doneo odluku o otkupu dva konkursna rada, u vrednosti od 50 hiljada dinara, koliko vredi svaki pojedinačno. Žiri je dodelio i dva posebna priznanja, ali bez novčane nadoknade, radovima tima Jelene Petrović i timu Grigorija Simovića.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;