INFONET-468X60-BANNER

Super-efikasne kuće od slame su hit na britanskom tržištu

12.02.2015. | BBC

Kada razmišljate o kućama napravljenim od slame, obično pomislite na neke vukove, prasiće i nešto manje vrhunsku gradnju. Ali u Bristolu, u Velikoj Britaniji, prve kuće od bala slame su upravo izbačene na prodaju - i ne samo da su one savršeno čvrste, već i njihovi superiorni nivoi izolacije mogu da smanje potrošnju energije za čitavih 90 odsto!

Projekat za razvijanje kuća od slame koji finansira Evropska unija je predvođen od strane Univerziteta u Batu i specijalizovanog arhitektonskog biroa ModCell. Prve kuće koje su se pojavile na tržištu je niz od sedam gradskih domova u Bristolu. I niko ne može da zna na prvi pogled da su one napravljene od nekonvencijalnog građevinskog materijala.

Kuće su izgrađene od prefabrikovanih drvenih ramova i drvenih panela punjenih slamom, a svaka kuća je onda obložen sa ciglom kako bi se održala tradicionalna estetika ove oblasti. Bale slame pružaju odlične nivoe izolovanosti za koje Univerzitet u Batu veruje da će smanjiti troškove energije za i do 90 odsto za svaku kuću pojedinačno.

I to nije jedina prednost - metod građenja koristi široko dostupan resurs. BBC izveštava da se nešto preko 4 miliona tona bačene slame proizvodi svake godine od strane poljoprivrednih aktivnosti u Velikoj Britaniji u vidu preostalih stabljika od žitarica. Potrebno je samo 3 tone slame za izgradnju kuće sa tri spavaće sobe, pa u teoriji Velika Britanija ima dovoljno viška slame za gradnju pola miliona kuća svake godine.

Pored toga, lekcije koje smo naučili od strane tri mala praseta su daleko od istine, jer je slama poprilično izdržljiv građevinski materijal. Profesor Pit Voker, vođa projekta za razvoj i testiranje ove građevinske metode je u razgovoru sa Gardijanom rekao: „Sproveli smo niz požarnih testova koji su pokazali da je otpornost konstrukcije od bala slame na požar izuzetno dobra i zapravo bolja od mnogi savremenih oblika gradnje.“ Pored toga je ovaj vid gradnje izdržao test vremena, surove vremenske uslove, pa čak i uraganske vetrove.

U većini faza proizvodnje i raspoređivanja, bale od slame su se pokazale kao izuzetno održivo graditeljsko rešenje. Krejg Vajt, direktor arhitektonskog biroa ModCell je objasnio britanskom javnom servisu da „što više gradimo sa obnovljivim materijalima poput slame i drveta, manje će se ugljenika naći u atmosferi, tako da možemo smanjiti posledice klimatskih promena“.

Profesor Voker je na to dodao: „Kao građevinski materijal, slama je jeftina i široko dostupan nusproizvod proizvodnje hrane koji nudi pravi potencijal za ultra nisko ugljenično stanovanje širom Velike Britanije. Izgradnja sa slamom može biti kritična tačka u našoj putanji ka budućnosti sa niskim procentom ugljenika.“

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;