INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Osam koloseka u "Prokopu" biće otvoreno u januaru iduće godine

12.02.2015. | Politika

Prva dva meseca rekonstrukcije „Prokopa“, odnosno železničke stanice „Beograd centar“, odvijaju se po planu. Trenutno se radi na podzemnoj galeriji dužine oko 50 metara, ugradnji dela infrastrukture, izgradnji drugog perona sa instalacijama... U „Železnicama Srbije“ ističu da će ugovoreni posao biti završen do 26. januara 2016. kako je i najavljeno, odnosno za 420 dana od trenutka kada su građevinske mašine stigle u ovaj objekat.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Do tog datuma biće uređeno i otvoreno za saobraćaj osam od ukupno deset koloseka. Biće rekonstruisano pet od šest perona, sa dva pothodnika. Betonska podloga biće urađena tako da ne prenosi vibracije od železničkog saobraćaja na objekte iznad staničnog platoa. Visina perona biće usklađena sa međunarodnim standardima za pristup  savremenim vozovima – objašnjava Nenad Stanisavljević, direktor Medija centra „Železnica Srbije“.

Osim radova na galeriji i instalacijama, počela je i gradnja donjeg stroja koloseka sedam i osam i uređenje prostora dedinjskog i senjačkog pothodnika. U toku su pripreme za saniranje hidroizolacione ploče iznad peronske zone.

- Planirano je da se rekonstrukcija odvija tako da se saobraćaj vozova ne prekida. Sredinom juna, 190 dana od početka radova, predviđeno je da se stanica zatvori za putnike, sve do završetka rekonstrukcije – dodaju u „Železnicama“.

Radovi ugovoreni do 26. januara 2016. finansiraju se sa oko 25,8 miliona evra iz zajma „Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj“. Od tog iznosa pred početak rekonstrukcije uplaćeno je 2,6 miliona evra. Fiksna kamatna stopa je tri procenta, sa rokom otplate od 18 godina.

Rekonstrukcija koja je zvanično započeta 3. decembra prošle godine je prva faza radova. U drugoj etapi trebalo bi da bude rekonstruisan prvi peron sa kolosecima 1 i 2 i završena ploča iznad tog dela stanice. Za potpuno osposobljavanje „Prokopa“ biće potrebno i da se izgrade drumski prilazi sa autoputa, podigne stanična zgrada i kompletira infrastruktura. Prema okvirnim procenama, za sve to potrebno je oko 100 miliona evra.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;