INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Koridori Srbije: Nismo "spiskali" 23 miliona dinara

12.02.2015. | B-92

„Koridori Srbije“ nisu potrošili 23 miliona dinara za sanaciju tunela na Obilaznici oko Beograda, već su, kako tvrde, čak ostvarili značajnu uštedu, a pritom obezbedili sigurne uslove za bezbedno odvijanje saobraćaja i time smanjili rizik koji je postojao dok su tuneli bili pušteni u saobraćaj bez rasvete, protivpožarnog i bezbednosnog sistema.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio je da su „’Koridori Srbije’ za sanaciju jednog tunela potrošili 23 miliona dinara više, jer je analiza za taj projekat rađena u mraku“.

„Koridori Srbije“ su u saopštenju naveli da su tokom 2008. i 2009. godine bili završeni radovi na izgradnji i opremanju tunela „Lipak“ i „Železnik“ i tada su bili pušteni u probni rad i eksploataciju svi sistemi, ali zbog nedostatka uslova za priključenje na javnu elektroenergetsku mrežu oni su isključeni i od tada do danas mnogo te opreme i prateće opreme i instalacija je nestalo, oštećeno i uništeno.

Pregled i procena oštećenja na osnovu kojih je izrađen predmer i konkursna dokumentacija za javnu nabavku i sklopljen ugovor za sanaciju tih tunela rađeni su 2011. godine, „pri čemu su tuneli bili bez struje, u mraku i pod punim saobraćajnim opterećenjem“.

- U momentu pregleda nije bilo moguće adekvatno sagledati i analizirati sve neophodne količine i vrste radova, s obzirom na činjenicu da je pregled od strane stručnog osoblja vršen pri izuzetno nebezbednim okolnostima odnosno u apsolutnom mraku i pod saobraćajem – navodi se u saopštenju „Koridora Srbije“.

Određene vrste radova, kako se dodaje, moguće je bilo adekvatno sagledati tek posle zatvaranja saobraćaja i preusmeravanja privremenom saobraćajnom signalizacijom, za šta su se stekli uslovi tek nakon započinjanja radova na sanaciji i pribavljanjem odgovarajućih dozvola od strane Ministarstva saobraćaja.

U junu 2012. godine, kao investitor i naručilac posla, „Koridori Srbije“ zaključili su ugovor o izvođenju radova na sanaciji tunela „Lipak“ i tunela „Železnik“ i priključenju objekata na elektroenergetsku mrežu. Predmet ovog ugovora je izvođenje radova na sanaciji oštećene i otuđene opreme tunela „Lipak“ i „Železnik“.

Radovi koji su predmet ovog ugovora pretežno su: sanacija elektroenergetskih i telekomunikacionih instalacija, ugradnja i sanacija elektroenergetske opreme, ugradnja i sanacija opreme za svetlosnu signalizaciju, sistem svetlosnog obeležavanja, detekciju i kontrolu saobraćaja i prateće sigurnosne opreme za bezbednost saobraćaja, koja podrazumeva između ostalog i protivprovalne sisteme, protivpožarne sisteme, kontrolu vidljivosti, kontrolu vetra i hidrantsku mrežu, precizira se u saopštenju.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;