INFONET-468X60-BANNER

Novi Sad: U planu akva-park uz otvoreni bazen

15.01.2015. | Dnevnik

- Sportsko-poslovni centar „Vojvodina“ planira da ove godine sam finansira izradu dva važna projekta, prvi je projekat akva-park, čija je izgradnja planirana na prostoru otvorenog bazena, a drugi revitalizacija objekta, povećanje energetske efikasnosti i obnova sistema klimatizacije i grejanja objekta – izjavio je direktor Milan Balać predstavljajući Program investicija za 2015. godinu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Preduzeće će od Grada dobiti 22,5 miliona dinara za kapitalne investicije, a od te sume najviše novca – 10,3 miliona dinara – predviđeno je za sanaciju rigola i zamenu hidroizolacije ravnog krova.

- Grad Novi Sad je prepoznao koliko je značajno da imamo akva-park, koji bi se prostirao na hektar i po. Međutim, Spens ne može biti nosilac projekta izgradnje već mu treba finansijska podrška sa strane. Plan je da se dogodine krene u izgradnju, a do tada će se sagledati mogućnosti ko će biti finansijer i pod kojim uslovima. Izgradnjom akva-parka u sklopu Spensa značajno bi se povećali prihodi preduzeća, ali istovremeno i poboljšala turistička ponuda Novog Sada. S druge strane, izrada glavnog projekta radi bolje energetske efikasnosti te revitalizacija sistema grejanja i klimatizacaje iziskuju sistemsko rešavanja i duži perod pa će se ti poslovi raditi u fazama – istakao je direktor.

Govreći o sanaciji rigola i hidroizolaciji ravnog krova, Balać je naglasio da je to važna investicija u tehničkom pogledu jer je Spens star 33 godine. Krov Spensa, navodi direktor, ima tri vrste izolacije: približno 26.000 kvadrata je pokriveno membranskom hidroizolacijom, gotovo 7.800 kvadrata kosih delova krova je u nagibu 60 stepeni, i približno 9.000 kvadrata krova služi za osvetljavanje unutrašnjosti objekta pa je pokriveno posebnim završnim propuštajućim slojem, što predstavlja svetlosnu kupolu ili lanternu.

- Objekat je oronuo i krov je u lošem stanju, zbog čega na mnogim mestima prokišnjava pa ima oštećenja u objektu, a u određenim delovima postoji i mogućnost kontakta vode s električnim instalacijama. Osim radova na krovu u poslovnom i trgovačkom delu, planira se i da se završi sanacija iznad sportskih delova objekta. Lane je urađena sanacija rigola i zamena hidroizolacije na delu ravnog krova iznad bazena, a ove godine će biti urađena hidroizolacija preostalog dela ravnog krova iznad velikog bazena, kao i sanacija kupole, rigola i ravnog dela krova iznad Ledene dvorane – naveo je direktor Balać.

Spomenuo je da će pet miliona dinara biti utrošeno i za izradu glavnog projekta termomašinskih instalacija KGH sistema jer je sistem grejanja i klimatizacije delimično tehnički neispravan pa je pre ozbiljnijih radova na rekonstrkciji tog sistema potreban projekat. Direktor je naveo i da će tri miliona dinara iz gradske kase biti iskorišćeno za kupovinu i ugradnju automatskog zalivnog sistema u Sportskom centru „Sajmište“.

Ugradnja platforme

Kao društveno odgovorno preduzeće, SPC „Vojvodina“ će ove godine potrošiti dva i po miliona dinara i za ugradnju podizne platforme na prvom spratu objekta, koja će omogućiti nesmetan ulaz u objekat osobama s posebnim potrebama.

- U prizemlju Spensa je trgovački deo, na prvom spratu su kancelarije javnih preduzeća i sportski deo, koji koriste i osobe s posebnim potrebama. Na prvom nivou, ispred Gradske kafane, održavaju se i kulturni programi, sajamske i izložbene manifestacija pa će ugradnja platforme omogućiti jednostavan pristup prvom spratu – naveo je  direktor Balać.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;