INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bečej: Setili se krova u novembru

21.11.2014. | Dnevnik

Kuća se zida od temelja, a popravlja od krova – stara je narodna mudrost, ali se nje nisu držali zaduženi za obnovu zadužbine Bogdana Dunđerskog u centru Bečeja.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Čitavo leto, prateći projekat rekonstrukcije, radnici novobečejske firme „Ranđelović-gradnja“ radili su, kažu, na poboljšanju stabilnosti zgrade izgrađene početkom prošlog veka. Onda je ponestalo para i građevinskog materijala, pošto su projekat rekonstrukcije, po kojem su obezbeđena sredstva za nabavku materijala, i stanje oronule zgrade u znatnom „raskoraku”.

Sprečeno je dalje urušavanje, radovi su na neko vreme obustavljeni, da bi se nastavili ovih dana kako bi se sprečilo prokišnjavanje. Po ranijim najavama, staro zdanje je trebalo da zasija punim sjajem još krajem leta, a dolazi zima. Sada se skida crep s krova, a krovna konstrukcija će, kako sada stvari stoje, ostati. Zameniće se letve i onda postaviti crep.

Na pitanje zašto tako nije bilo od početka nema preciznog odgovora. Ista reakcije je i kod onih koji su početkom ove godine davali pompezne izjave vezane za saniranje poslednjeg, od četiri višedecenijska, arhitektonska rugla u centru Bečeja.

Prvo je, posle urušavanja od snežnih padavina srušen stacionar nekadašnje Jodne banje, zatim je iz temelja izgrađena replika rodne kuće braće Tan. Zatim je uklonjena, takođe urušena, zgrada ispred Dečijeg vrtića „Labud Pejović”, a sada se obnavlja deo kuće Bogdana Dunđerskog. Kako stvari stoje, taman kada se to skine s dnevnog reda, preti ozbiljna opasnost da isto stanje zadesi nekadašnju upravnu zgradu Fadip Holdinga preko puta zgrade Gimnazije.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;