INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Šansa u izvozu građevinskog materijala

29.10.2014. | RTS

Najavljeno usvajanje standarda i Uredbe o građevinskim proizvodima Srbiji omogućiće da domaći građevinski materijali pronađu put ka evropskom tržištu. Uporedo sa slobodnim izvozom građevinskih proizvoda, kažu građevinari, radiće se i na modernizaciji mašina i opreme.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Srbija ima dovoljno sirovina za proizvodnju cigle, crepa, bloka, posebno gline, ali ne važe ista pravila za sva preduzeća pri naplati rudne rente, odnosno iskopa, tvrde proizvođači. Dok nadležno ministarstvo ne poveća inspekcijsku kontrolu, najviše koristi imaće oni koji koriste privilegije države. Danas na tržištu možete plasirati proizvod bez obzira da li ste izmirili obaveze prema državi.

- Veliki broj proizvođača ne plaća obavezne doprinose državi, prvenstveno mislim na rudnu rentu, na dozvole za iskop, na niz obaveza koje se moraju ispostovati da bi jedna fabrika legalno proizvodila i plasirala svoje proizvode – ističe Slavica Živković, sekretar „Udruženja proizvođača građevinskih proizvoda“.

I dok nadležni godinama najavljuju početak masovne i jeftine stanogradnje u Srbiji, na stovarištima je sve više zaliha građevinskog materijala. Stručnjaci tvrde da posedujemo građevinski materijal odličnog kvaliteta.

- Vrlo je bitno da se poseduju atesti za kvalitet materijala koji su urađeni u Srbiji i da se takav materijal predviđa za upotrebu i da se takav materijal koristi pri izgradnji objekata. Takođe, da se kontrola ugradnje materijala pri izgradnji objekata sprovodi odgovorno i kontinuirano tokom izgradnje – objašnjava profesorka na Arhitektonskom fakultetu Aleksandra Krstić Furundžić.

Sada kada je tržište smanjeno, šansu za opstanak srpski građevinci vide u izvozu, za početak u Rumuniju i Bugarsku.

- Ova uredba o građevinskim proizvodima. Donosi opšte zahteve u pogledu karakteristika građevinskih proizoda, načina označavanja stavljanja na tržište, a onda ćemo doneti tehničke propise za pojedine grupe proizvoda gline – kaže Mila Vukosavljević iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

I naši susedi spas te privredne grane vide u modernizaciji mašina.

- U BiH je problem taj što je razvoj proizvoda spor, a da bi se mogla koristiti naša oprema mora se razvijati proizvodnja, mora biti kvalitetan prizvod. Konkretno se radi o proizvodnji ciglarske, blokovske robi, gde se još rade proizvodi koji su na stanju pre dvadeset godina, Proizvođali moraju držati korak sa vremenom – ističe Vanja Duraković iz firme „Hendl proizvođač opreme“.

Za građevinare je sada najvažniji reprogram dugova, odnosno izmirenje obaveza države prema preduzećima za izvedene radova, kao i smanjenje poreza na građevinske proizvode s dvadeset na osam odsto.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;