INFONET-468X60-BANNER

Kako olakšati posao građevinarima

29.09.2014. | RTS

Samo tri građevinska preduzeća imaju više od petsto zaposlenih i mašine za gradnju, a u nekima stečaj traje i po dve decenije. Struka tvrdi da ta oblast bez pomoći države ne može da se oporavi. U Ministarstvu privrede kažu da će učiniti sve da se stvori bolji poslovni ambijent za građevinare, ali i da država mora bolje da funkcioniše.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Svakom promenom vlasti, srpsko građevinarstvo, pored novog ministra, dobije i novi Zakon o planiranju i izgradnji. Od 2009. beleži i konstantan pad – i obima posla i broja zaposlenih. Građevinari kažu da je sada najvažnije da se firme udruže i da država obezbedi garancijski fond, kako bi lakše poslovali.

Savetnik za građevinu u „Privrednoj komori Srbije“ Aleksandar Popović kaže da treba doneti zakon koji bi regulisao nastup stranih kompanija, kao i nastup kompanija osnovanih stranim kapitalom koje rade kao društva sa ograničenom odgovornošću.

- Pre svega treba da se zna ko je nosilac posla, ko su podizvođači i da oni na našem tržištu, kada su d.o.o. konkurišu sa sopstvenim referencama i radnom snagom, a ne da vuku reference firmi iz inostranstva, a garancijski kapital im je jako mali – kaže Popović.

Pored očuvanja radnih mesta i redovnih primanja, građevinari traže suzbijanje rada na crno.

- Zašto na minimalnu zaradu radnicima u građevinarstvu treba da se plaća porez, da u njegovo ime plaća poslodavac – to je njegova minimalna zarada. Naš je zahtev da se ide ka progresivnom poreskom opterećenju – kaže predsednik Sindikata građevinara Dušan Vuković.

Da ne bi nestali iz visokogradnje, od Ministarstva finansija traže da donese uredbu o tome da se, dok traje kriza ili zaposlenost ne poveća, kreditni aranžmani potpisuju samo ako u tim poslovima učestvuju domaća preduzeća.

Vlasnik jedne građevinske firme Dragan Kopčalić kaže da treba doneti odluku, kao što postoji u Nemačkoj, koja ne dozvoljava stranim građevinskim firmama da se pojavljuju na njihovim tržištima.

- Kod nas je nezaposlenost veća od 25 odsto, a nijedna srpska firma ne može da dobije nijedan tender koji srpska vlada i budžetski korisnici raspisuju – kaže Kopčalić.

Kako bi pomogli građevincima, „Privredna komora Srbije“ napravila je sajt preko kojeg bi, kažu, firme trebalo da se povezuju i prave konzorcijume.

- Moramo da budemo odgovorniji i ne smemo dozvoliti da administracija u bilo kom obliku kroz javna preduzeća, kroz državnu upravu, zaustavlja privredne aktivnosti. Da bi država funkcionisala moramo da imamo prihode od čistih poreza i taksi, a ne od kredita i zaduživanja – kaže ministar privrede Željko Sertić.

Zarad oporavka srpskog građevinarstva, uskoro bi trebalo da bude donet i Zakon o planiranju i izgradnji, uz jasno utvrđene procedure i sa svim podzakonskim aktima.

 

Komentari: 1

Tito 05.10.2014 18.30.17

Ko je Kopčalić da on predlaže kada je uništio sve

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;