INFONET-468X60-BANNER

U Sajanu kod Kikinde privodi se kraju izgradnja solarne elektrane

06.08.2014. | Večernje novosti

U Sajanu, nedaleko od Kikinde, završava se nova fotonaponska, odnosno solarna, elektrana, četvrta inače u Srbiji, a druga u Vojvodini. Prva faza izgradnje, koja podrazumeva korišćenje oko 50% instalisanog kapaciteta, pri samom je kraju, a probni rad, po dobijanju upotrebne dozvole, predviđen je za polovinu ovog meseca.

Ilustracija (Foto: PIxabay.com)

Ovu investiciju, vrednu oko milion evra, sa statusom privremenog povlašćenog proizvođača električne energije, realizuje beogradska kompanija "NicCo". Od zamisli do završne realizacije ambicioznog poduhvata prošle su dve godine.

- Proizvodićemo takozvanu zelenu struju, na kojoj insistira EU, pa tako Srbija, u okviru evropskih standarda, treba da ima 28% struje iz oblasti obnovljivih izvora energije napominje Bosiljka Zubić Ilić, jedan od direktora kompanije "NicCo".

- U Sajanu smo kupili privatno zemljište, budući solarni park, koji će se prostirati na pet hektara, a zatim prionuli na posao. Prethodno je urađena sva neophodna dokumentacija, prikupljene dozvole i mišljenja. Idejni i glavni projekat izradio je, inače, tim eksperata Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, predvođen vrsnim stručnjacima prof. dr Vladimirom Katićem i dr Borisom Dumničićem. Za glavnog izvođača radova, nakon tendera, izabrana je firma "Elektrotehnika-Južna Bačka" iz Novog Sada.

Solarna elektrana u Sajanu projektovana je, inače, na 986 kilovata, odnosno jedan nepun megavat. Preuzeta Sunčeva energeska blagodet, kada se solarna elektrana priključi distributivnom sistemu "Elektrovojvodine", poređenja radi, namirivaće strujom u kontinuitetu oko 1.000 kućnih s brojila.

Ovoga leta, nakon prve faze izgradnje, prizvodiće se 536 kilovata, a korišćenje punog kapaciteta elektrane uslediće nakon okončanja druge faze.

Investitor se, napominje Bosiljka Zubić Ilić, u okviru podizanja elektrane u Sajanu, u potpunosti oslonio na domaću pamet i, koliko je bilo moguće, našu industriju. Od svega neohodnog jedino su, jer se kod nas ne prave, uvezeni paneli (iz Kine), invertori (iz Nemačke) iz energetika (iz Italije).

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;