INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Zakon o energetici do kraja godine

31.07.2014. | Tanjug

Novi Zakon o energetici, koji ima za cilj usaglašavanje domaćeg zakonodavstva u toj oblasti sa evropskim, već je pripremljen i trebalo bi da bude usvojen do kraja godine a radi se i na predlogu za izmenu tarifnog sistema za električnu energiju, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović.

- Zakon o energetici je pripremljen i trenutno se nalazi u fazi prevođenja, jer smo u obavezi da ga pošaljemo i Briselu, Beču i drugima – kazala je Filipović na skupu „Značaj Balkana za energetsku efikasnost Evrope“.

Prema njenim rečima, država bi trebalo o nacrtu tog zakonskog akta da dobije komentare do kraja avgusta, zatim da „ide“ na vladu i do kraja godine da se nađe u skupštinskoj proceduri i usvoji. Ona je rekla da je to u skladu sa ekspozeom premijera, s obzirom da Zakon o energetici nije bi predviđen u okviru prvog seta zakona za usvajanje.

- Što se tiče cene i tarifnog sistema to je kompleksno pitanje, pravimo analizu i kalkulacije zajedno sa „Agencijom za energetiku“ – navela je ona.

Prema njenim rečima, radi se na izmeni tarifnog sistema, i tu postoje tri varijante koje bi mogle da budu primenjene – da se izmeni tarifni sistem, ili da se promeni cena struje, ili da bude kombinacija izmene tarifnog sistema i cene struje. Ona je dodala da će „Svetska banka“ pomoći Srbiji u svemu tome i predstaviti iskustva dugih zemalja.

Jedan od najvažnijih ciljeva novog Zakon o energetici je primena Trećeg energetskog paketa, direktiva Evropskog parlamenta i Saveta o jedinstvenim pravilima internog evropskog tržišta električne energije.

Takođe, namera je i da se stvori osnova za primenu uredbi o uslovima za pristup mrežama radi prekogranične razmene električne energije, da se primeni Direktiva o promociji korišćenja energije iz obnovljivih izvora, da se pospeši razvoj energetskog tržišta, odnosno da efikasnije funkcioniše tržište električne energije i prirodnog gasa.

Zakon bi trebalo i da stvori povoljniju klimu i jednostavnije procedure za ulaganje u energetiku i otkloni uočene nedostatke u proizvodnji, distribuciji i snabdevanju toplotnom energijom, kao i u načinu formiranja cena.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;