INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pretvaranje višespratne garaže u stambeni blok

31.10.2018. | Sebastian Jordahn | Dezeen

Najnoviji idejni projekat stanovanja „MINI Living“ koncepta sadrži stambene jedinice napravljene od transportnih kontejnera koje se nalaze u okviru adaptirane višespratne garaže.

„Park House“ je projekat američke firme KTGY Architecture + Planning koji podrazumeva da se transformiše prostor neiskorišćenih parking garaža tj. da se iskoristi njihov okvir za smeštaj stambenih jedinica koje će biti izrađene od industrijskih transportnih kontejnera.

Park House

Park House (foto: Dezeen)

Svaka jedinica bi se sastojala od tri transportna kontejnera, čijim kombinovanjem bi se formirali stanovi površine 89 kvadratnih metara. Oni bi bili opremljeni kupatilom i kuhinjskim elementima.

Predlog firme KTGY Architecture + Planning podrazumeva uklanjanje bočnih panela kontejnera kako bi se otvorila konstrukcija. Ona bi se ojačala čeličnim gredama i montažnim zidovima, koji bi odvajali prostor na različite delove. Mali prostor ispod svakog kontejnera omogućio bi instalaciju vodovoda i struje.

Park House

Park House (foto: Dezeen)

Stambene jedinice bi nakon toga bile „priključene" na stranu neiskorišćenih višespratnih garaža, jedna uz drugu stvarajući redove stanova.

Sudeći prema KTGY Architecture + Planning, pogodne garažne konstrukcije za adaptiranje imale bi više spratova. U toku realizacije projekta, tačnije adaptacije prostora, biće izgrađeno dvorište kako bi se stvorio društveni prostor za stanare i obezbedilo dnevno svetlo stanovima.

Park House

Park House (foto: Dezeen)

Dodatni prostor koji gleda prema dvorištu, deluje kao koridor koji dozvoljava stanovnicima da preko njega pristupe svojim stanovima i prostoru za druženje, dok otvori u podovima donose svetlost i vizuelnu vezu sa drugim spratovima.

Svaki stan bi imao privatni otvoreni prostor nalik terasi, koji bi bio tako postavljen da stvara određeni stepen varijacije na fasadi.

Projekat ima za cilj da bude ekonomičan i ekološki održiv način da se pruže jeftini stanovi mladim stručnjacima i kupcima kojima je to prvi stan.

Park House

Park House (foto: Dezeen)

„U SAD imamo krizu vezanu za pristupačnost stanova", objašnjava vodeći arhitekta David Senden. „Svi pokušavaju da pronađu rešenje kako se mogu graditi stanovi po nižoj ceni."

„Pitali smo se da li postoji način da se ove konstrukcije poprave, umesto da se unište."

Park House

Park House (foto: Dezeen)

Iako je projekat trenutno u razvojnoj fazi, Senden predviđa da je samo pitanje vremena kada će višespratne garažne konstrukcije biti adaptirane u prostupačne stambene jedinice.

U video zapisu ispod možete pogledati idejnu zamisao.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;