INFONET-468X60-BANNER

Barangaroo House - Kružna zgrada opasana jestivim biljkama

09.10.2018. | Arch Daily

„Barangaroo House“ se nalazi na jugozapadnoj strani područja Barangaroo South u Sidneju i projektovana je za takmičenje koje su organizovali Lendlease i Barangaroo Delivery Authority.

Sveobuhvatna strategija projekta nosi dva ključna odgovora kada su u pitanju lokacija i forma - jedan se odnosi na samu zgradu kružnog oblika, dok drugi predstavlja holistički pristup integraciji sadnje - i jestivo i ukrasno.

Barangaroo House

Barangaroo House (foto: Collins and Turner)

Uvijena forma stvara slobodan prostor oko zgrade, ohrabrujući i podržavajući kretanje, dok efikasno ističe terase na „obroncima“ oko severnih i južnih strana zgrade.

Fasada od parno savijenog drveta se nežno uvija u 3 nivoa, prikrivajući neprekidan prsten jestivih biljaka i stvarajući jak vizuelni identitet zgrade, dok balkoni stvaraju prostor za trpezariju napolju, što rezultira jedinstvenom otvorenom „atmosferom“ na svakom nivou.

Barangaroo House

Barangaroo House (foto: Collins and Turner)

Još u ranim fazama projektovanja, tražili smo da predložena zgrada govori o prirodi, kao i sama jedinstvenost lokacije.

Cilj projekta je stvaranje ugodne, vanvremenske, zabavne konstrukcije koja vremenom postaje najdraži deo grada.

Barangaroo House

Barangaroo House (foto: Collins and Turner)

Zahvaljujući svom ambicioznom eliptičnom i smelom formalnom ishodu, „Barangaroo House“ dovela je inovacije i testiranja na svakom nivou - od urbanih odgovora na detalje rezolucije do selekcije materijala.

Ključni plan urbanističkog projekta kružne zgrade diktirao je krivolinijski oblik, koji projektuje zakrivljene perimetralne terase u svakom pravcu koje se nalaze napolju. Konstrukcije nadstrešnice do 8,5m omogućavaju jedinstvenu otvorenu „atmosferu“ u nizu prostorija za ručavanje na svakom nivou ove slojevite zgrade.

Barangaroo House

Barangaroo House (foto: Collins and Turner)

Konstrukcije nadstrešnica zahtevaju složenu i inovativnu betonsku kasetiranu ploču sa nekoliko prednapregnutih slojeva, isprepletenih poput pletenog džempera od kablova, kako bi se omogućilo dvodimenzionalno raspoređivanje, zatim raspoređivanje opterećenja unazad na konstrukcijske stubove i omogućavanje otvorenog prostornog plana za buduću fleksibilnost.

Inovativnost je bila podstaknuta vizijom za fasadu od parno savijenog drveta koja bi upućivala na prvobitni čin kuvanja, istovremeno stvarajući snažan vizuelni identitet zgrade i estetski podržavajući urbanističku strategiju kružne zgrade. Prototipovi su bili spremni da poboljšaju prikrivanje priključaka, metodologiju parnog savijanja i otvore za ventilaciju.

Barangaroo House

Barangaroo House (foto: Collins and Turner)

Izrada prototipa proširena je i na inovativne materijale, specijalno je razvijena oprema za projekat, testirani su proizvodi od laminiranog stakla i nastala patina na površini metala.

Smatramo da je „Barangaroo House“ rezultat iterativne serije ispitivanja i prototipova, koji u krajnjoj liniji nude jedinstven odgovor na izazovne zahteve koji se tiču njegovih projektih namera.

Barangaroo House

Barangaroo House (foto: Collins and Turner)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;