INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Hibridna pena koja kombinuje prednosti drveta i metala

02.10.2018. | Ben Coxworth | New Atlas

Još 2014. godine smo čuli kako su naučnici sa nemačkog Fraunhofer instituta za istraživanje drveta razvili penu od drveta koja bi mogla da se koristi kao ekološka izolacija. Sada su drvo ukombonovali sa metalom i napravili kompozit koji ima mnogo širi spektar potencijalnih primena.

Prvobitna pena izrađena je brušenjem drvenih čestica do tačke formiranja sluzave supstance, nakon čega se dodavao gas kako bi se dobila pena, a zatim se to sušilo. Drvo koje je korišćeno je iz otpada nastalog u drvnoj industriji.

Hibridna pena koja kombinuje prednosti drveta i metala

Hibridna pena koja kombinuje prednosti drveta i metala (foto: Fraunhofer IWU)

Uzimajući oblik krutih panela ili fleksibilnih podnih obloga, završni proizvod je pogodan za upotrebu kao građevinska izolacija koja je ekološki prihvatljivija od konvencionalne pene zasnovane na nafti.

Da bi napravili novu drveno-metalnu penu, tim je pod vođstvom doktora Frauke Bunzela počeo sa stvaranjem metalnih „sunđera" sa otvorenim ćelijama putem procesa livenja. Zatim je tome dodata drvena vlaknasta pena i sunđeri su više puta mehanički potisnuti uz vibracije koje su uzrokovale da ih viskozna pena propušta kroz njih, ispunjavajući sve njihove šupljine. Nakon toga je ostavljena da se osuši.

Hibridna pena koja kombinuje prednosti drveta i metala

Hibridna pena koja kombinuje prednosti drveta i metala (foto: Fraunhofer IWU)

Poznata pod nazivom „HoMe“ pena (nemački akronim za drvo-metal) predstavlja lagani kompozit koji poseduje toplotne i zvučne izolacione osobine pene od drveta, ali ima mnogo veću moć savijanja od pene od drveta ili od samog metalnog sunđera. Ova karakteristika omogućava mu da obezbedi strukturnu podršku. Pored toga, može provoditi struju.

Nadamo se da se „HoMe“ pena može postaviti u postojeće materijale ili se koristiti u vidu samostalnih panela, sa predloženim primenama, uključujući upotrebu za zvučne podloge u motornim pregradama automobila ili kao izolacione ploče na podovima vozila. Naučnici trenutno rade na procesu stvaranja drvene pene i njihovom stavljanju u metalne sunđere, sa željom i ciljem da se krene u komercijalnu proizvodnju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;