INFONET-468X60-BANNER

Multifunkcionalni nameštaj koji radi po komandi

25.07.2018. | Jenny Xie | Curbed

Prošlog proleća je lansiran „Ori“ - multifunkcionalni nameštaj sa MIT-a koji je projektovan u saradnji sa Yves Beharom, sa ciljem da omogući dizajnerima da stvore urbane stanove koji su mnogo fleksibilniji i privlačniji. Prošle nedelje je nakon pokretanja pilot programa u 10 gradova širom zemlje, kompanija konačno napravila komade odmah dostupne izvođačima i dizajnerima na tri tržišta istočne obale: Boston, Vašington i Njujork. Mađutim, nameštaj je u pretprodaji i izvan ovih tržišta.

Ori - multifunkcionalni nameštaj

Slika 1. „Ori“ (foto: Ori)

„Ori“ je najsofisticiraniji sistem nameštaja koje sadrži „sve u jednom“. Ukratko, to je multifunkcionalni modularni nameštaj koji se služi različitim funkcijama sa različitim konfiguracijama koje se mogu kontrolisati putem fizičkog uređaja priključenog na sistem, mobilne aplikacije ili glasovnih komandi za Amazon Echo i Google Assistant.

„Hej Aleksa, možeš li zamoliti „Ori“ da napravi krevet?" U video zapisu ispod možete pogledati zapanjujuće aktivnosti koje „Ori “sistem može da odradi u malom stanu i da standardni stambeni prostor pretvori u prostor drugačije namene.

„Ori“ prototip su testirali Airbnb gosti u Bostonu više od godinu dana. U intervjuu za Curbed, izvršni direktor Ori-a i osnivač kompanije Ori Hasier Larrea izjavili su da su prilagođavanja napravljena na osnovu njihovih povratnih informacija, uključujući podizanje visine kreveta i fino podešavanje pouzdanosti i sigurnosti (npr. da krevet zna da treba da se zaustavi kada udari u nešto .) Sadašnji proizvodni model sadrži dvadesetak dodatnih ažuriranja baziranih na korisničkim povratnim informacijama. Jedna od njih je manuelni mod koji omogućava ljudima da fizički pomeraju svoj nameštaj „Ori“ tokom nestanka struje.

Ori - multifunkcionalni nameštaj

Slika 2. „Ori“ (foto: Ori)

„Ori“ je napravljen od šperploče od topole i dostupan je u dve boje (svetloj i tamnoj), dve veličine i dve orijentacije.

Sistem je u delovima i montira se na licu mesta tako što se izlazni i klizni sistem postavljaju na donju ivicu sobe. Ova nenametljiva montaža olakšava stanodavcima da transformišu standardan stan koji iznajmljuju u „pametan“.

Ori - multifunkcionalni nameštaj

Slika 3. „Ori“ (foto: Ori)

Celokupan sistem košta oko 10.000 dolara (većina troškova je vezana za tehnologiju a ne sam nameštaj). Kako kaže Marii Masi iz firme Brookfield Property Partners, koja je vlasnik zgrade „Eugene“ u Njujorku u okviru koje se nalazi stan opremljen „Ori “ sistem, ovo bi podiglo cenu zakupa i moglo bi da se zaradi više stotine dolara jer bi bio pozicioniran kao studio koji funkcioniše više poput nameštenog jednosobnog stana.

Model „Ori“ sistema je trenutno instaliran u modernim apartmanskim kompleksima poput „Eugena“ u još 10 gradova širom SAD i Kanade.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;