INFONET-468X60-BANNER

Sedam nebodera koji dostižu nove visine

20.07.2018. | Dan Howarth | Dezeen

Nakon prikazivanja filma „Skyscraper“ koji se fokusira na fiktivniu ekstremno visoku kulu u Hong Kongu, izvukli smo još primera zgrada koje se nalaze na visini većoj od 600 metara koje su izgrađene, u izgradnji ili u fazi projektovanja.

Burj Khalifa, Dubai, UAE - SOM

Trenutno najviša zgrada na svetu „Burj Khalifa“ visoka je 828 metara i ima 160 spratova a nalazi se u gradu koji je postao sinonim za razvoj nebodera. Projektovao  ga je arhitekta Adrian Smith dok je radio u američkoj firmi Skidmore Owings & Merril (SOM).

Zgrada je izgrađena 2010. godine i u okviru nje se nalaze stanovi, kancelarije i hotel. Na 124. spratu nalazi se vidikovac sa koga se prostire pogled na Dubai, okolno more i pustinju.

Više o ovome pogledajte ovde.

Burj Khalifa

Slika 1. Burj Khalifa (foto: Dezeen)

Jeddah Tower, Džeda, Saudijska Arabija - Adrian Smith + Gordon Gill Architecture

Od „Jeddah Tower“ ranije poznatom pod nazivom „Kingdom Tower“ se očekuje da će uskoro preuzeti mesto „Burj Khalife“. Kulu je takođe projektovao Smith. Njen oblik podseća na konus i biće najmanje 1.000 metara visoka što će je učiniti prvom konstrukcijom na svetu koja prelazi visinu od jednog kilometra.

U okviru nje će se nalaziti hotel „Four Seasons", ulužni apartmani, poslovni prostor, luksuzni kondominijumi i najviša opservatorija na svetu. Izgradnja je počela 2013. godine, ali su radovi na projektu kasnili pa se završetak očekuje 2020. godine.

Više o ovome pogledajte ovde.

Jeddah Tower

Slika 2. Jeddah Tower (foto: Dezeen)

Shanghai Tower, Šangaj, Kina - Gensler

Druga najviša zgrada na svetu je „Shanghai Tower“ koja je visoka 632 metra i nalazi se u poslovnoj četvrti Šangaja. Zgrada se sastoji iz 121 sprata i podijeljena je u devet vertikalnih zona koje uključuju prodavnice u prizemlju, kancelarije u centralnom delu i hotele, kulturne sadržaje i osmatračnicu na vrhu.

Firma Gensler koja posluje na globalnom nivou je projektovala ovu kulu uvijenog oblika. Tokom faza projektovanja korišćeni su rezultati testova iz vazdušnog tunela, tako da se opterećenje vetra na kulu tokom snažnih tajfuna smanjuje za 24 odsto. Neboder je izgrađen 2016. godine, a iste godine mu je dodeljeno i priznanje „American Architecture Prize“.

Više o ovome pogledajte ovde.

Shanghai Tower

Slika 3. Shanghai Tower (foto: Dezeen)

Abraj Al-Bait Clock Tower, Meka, Saudijska Arabija - SL Rasch i Dar Al-Handasah Arhitects

„Abraj Al-Bait Clock Tower“ gleda na najveću džamiju na svetu i najsvetije mesto za pripadnike islamske veroispovesti.

Zgrada je visoka 601 metar i ima 120 spratova u okviru kojih se nalaze stanovi i hotelske sobe za muslimanske hodočasnike koji posećuju Meku. Takođe se može pohvaliti i najvećim satom na svetu.

Clock Tower

Slika 4. Abraj Al-Bait Clock Tower (foto: King Eliot via Wikicommons)

Shimao Shenzhen-Hong Kong International Centre, Šendžen, Kina

Kada je u pitanju „Shimao Shenzhen-Hong Kong International Centre“ detalji su veoma oskudni, uključujući i to ko su njegovi tvorci tj. arhitekte. Međutim, nezvanično je da je kamen temeljac postavljen u sklopu kompleksa koji je razvila kineska Shiamo grupa.

Renderi ove kule visoke 668 metara pokazali su objekat sa talasastom staklenom fasadom i još nekoliko manjih objekata koji pokrivaju lokaciju od 322.000 kvadratnih metara u Šendženskom okrugu Longgang.

Više o ovome pogledajte ovde.

Shimao Shenzhen-Hong Kong International Centre

Slika 5. Shimao Shenzhen-Hong Kong International Centre (foto: Dezeen)

Wuhan Grenland Center, Vuhan, Kina - Adrian Smith + Gordon Gill Architecture

„Wuhan Grenland Center“ je trebao da bude završen početkom 2016. godine i visok 606 metara, ali se poluizgrađeni neboder koji se nalazi pored ušća reke Han u Jangce suočio sa odlaganjima i završetak je pomeren za 2019. godinu.

Ovo je još jedan u nizu veoma visokih nebodera koji je projektovala firma Adrian Smith + Gordon Gill Architecture. Srebrna zgrada u obliku metka je projektovana da bude mešovite namene i uključuje 300.000 kvadratnih metara spratne površine.

Više o ovome pogledajte ovde.

Wuhan Grenland Center

Slika 6. Wuhan Grenland Center (foto: Dezeen)

The Pearl, Hong Kong

Fiktivna kula u okviru ovogodišnjeg blokbaster filma „Skyscraper“ je visoka 1.066 metara i sadrži 240 spratova i osmišljena je specijalno da se uklapa u zaplet priče koji podrazumeva i da gori.

Adrian Smith, koji se nekoliko puta pojavljuje na ovoj listi je konsultovan tokom rane faze filma kako bi „The Pearl“ bio što realnije napravljen. Međutim producent Jim Bissell i njegov tim su bili ti koji su zgradi dali oblik zmaja, zasnovan na lokalnom mitu i karakteristike koje uključuju spiralne vetroturbine (double-helix) i 30-spratni atrijum gde se odvija većina filmske akcije.

Više o ovome pogledajte ovde.

The Pearl

Slika 7. The Pearl (foto: Dezeen)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;