INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Finalisti za RIBA nagradu 2018.

19.07.2018. | Nick Lavars | New Atlas

Kraljevski institut arhitekata Velike Britanije (RIBA) objavio je šest finalista koji se ove godine bore za najprestižniju nagradu u britanskoj arhitekturi „Stirling Prize“. Trka za najbolju građevinu u Velikoj Britaniji uključuje jevrejsko groblje, ekonomičan objekat za smeštaj studenata i prilagođenu umetničku galeriju unutar priobalnog brda. Svake godine RIBA u okviru „Stirling Prize“ ističe izuzetne primere arhitekture širom Velike Britanije. Prošlogodišnja lista finalista uključivala je novi kampus u  okviru koledža u Glazgovu, fotografski studio i stambeni objekat pun prirodnog osvetljenja, dok je obnovljeno pristanište „Hastings Pier“ dobilo najviše priznanja. Ovogodišnja lista takođe nudi raznovrsne projekte.

„Godine pažljivog projektovanja, zajedničkog rada i želje za negovanjem ljudskog duha donelo je šest objekata stvarnog integriteta i svrhe", rekao je predsednik RIBE Ben Derbyshire. „Siguran sam da će nastaviti da inspirišu one koji će ih koristiti u narednim decenijama".

U nastavku će biti prikazano ovih šest finalista bez posebnog redosleda, a pobednik će biti objavljen 10. oktobra.

Bloomberg, London - Foster + Partners

Bloombergova nova poslovna zgrada u Londonu pokriva čitav blok u engleskoj prestonici i po prvi put objedinjuje sve zaposlene u kompaniji pod istim krovom. Što se tiče spoljašnjosti, arhitekte su pokušale da naprave „dijalog" sa nekim starijim susednim zgradama. Unutar zgrade se nalaze radna područja i kancelarije raspoređene u klastere do kojih se može pristupiti prekrasnim hodnikom koji vijuga od centra zgrade.

Više o ovome pogledajte ovde.

Bloomberg, London

Slika 1. Bloomberg, London (foto: Nigel Young)

Bushey groblje - Waugh Thistleton Architect

Projekat ovog groblja i molitvenog centra u velikoj meri je usmeren na jevrejsku veru. Ceremonijalne dvorane karakterišu zidovi od nabijene zemlje koji će biti demontirani i čiji materijali će se vratiti u zemlju kada objektu bude bilo potrebno neizbežno proširenje. Jednostavnost zgrade je u skladu sa jevrejskim tradicijom sahranjivanja koja uključuje jednostavnu odeću i sanduke.

Više o ovome pogledajte ovde.

Bushey groblje

Slika 2. Bushey groblje (foto: Lewis Kahn)

Chadwick Hall - Henley Halebrown

Ovaj novi studentski dom u okviru University of Roehampton obuhvata 210 soba sa kupatilom koje su raspoređene u tri zgrade. Žiri je ovaj projekat opisao kao „bezvremenu arhitekturu". Materijali koji su korišćeni su uglavnom tamno crvenkaste skoro braon opeke i prefabrikovani betonski elemenati. Ovaj dom karakterišu i visoki prozori koji omogućavaju prodiranje velike količine sunčeve svetlosti u studentske spavaće sobe. U okviru lokacije se nalazi i obnovljena istorijska sunčana bašta sa objektima postavljenim oko ivica kako bi se formirao prostor za društveni život studenata.

Više o ovome pogledajte ovde.

Chadwick Hall

Slika 3. Chadwick Hall (foto: Nick Kane)

New Tate St Ives - Jamie Fobert Architects i Evans & Shalev

„Tate St Ives“ je umetnička galerija na brdovitoj jugozapadnoj obali Engleske. Ovaj skorašnji projekat proširenja i rekonfiguracije imao je za cilj da u potpunosti iskoristi slikovito okruženje. Nova pešačka staza povezuje vrh brda sa plažom ispod, pozivajući prolaznike da dođu i uživaju u eksponatima. Novi podzemni galerijski prostori osvetljeni su odozgo nadole tako što sunčeva svetlost prolazi kroz staklo i granitni krov ugrađen u brdo i poduprt betonskim gredama.

Više o ovome pogledajte ovde.

New Tate St Ives

Slika 4. New Tate St Ives (foto: Jamie Fobert Architects)

Storey's Field Center i Eddington Nursery - MUMA LLP

Ova izuzetna nova zgrada koju je naručio University of Cambridge je gradska većnica, mesto za venčanja, koncertna dvorana, pogrebna kuća i jaslice. Ovu građevinu karakterišu visoki prozori koji omogućavaju prodiranje veće količine prirodnog svetla. Fasada je od opeke i okolo zgrade se nalaze mesta za sedenje na otvorenom. Mali prozori u okvir dela jaslica su raspoređeni kao sazvežđe, što daje posebnu čar.

Više o ovome pogledajte ovde.

Storey's Field Center

Slika 5. Storey's Field Center i Eddington Nursery (foto: Alan Williams)

Sultan Nazrin Shah Centre - Niall McLaughlin Architects

Ovaj novi obrazovnii objekat nalazi se na ivici istorijskog terena za kriket na Worcester Collegeu i sastoji se od plesnog studija, sale za seminare, amfiteatra i prostranog centralnog foajea. Sa visokim plafonima i puno sunčeve svetlosti, konstrukcija se u velikoj meri oslanja na upotrebu prirodnih materijala. Objekat karakterišu hrastova vrata i ogromni glatki kameni paneli koji mu daju čistu i zapanjujuću estetiku.

Više o ovome pogledajte ovde.

Sultan Nazrin Shah Centre

Slika 6. Sultan Nazrin Shah Centre (foto: Nick Kane)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;