INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ultratop podne obloge na bazi cementa

02.02.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Podovi na bazi cementa nastali su kao odgovor na rastuću popularnost betona kao dekorativnog elementa. Međutim, beton ne može uvek da se iskoristi kao završna obrada, što umnogome važi i u slučaju podova. Pukotine, razlike u boji, nijansama, vrsti i veličini agregata estetski ne zadovoljavaju uvek kriterijume dizajnera. Zato se javila potreba za novim proizvodom koji bi izgledom nalikovao betonu a istovremeno izbegao „zamke” ovog popularnog materijala.

Mapei - enterijer galerije Roca u Londonu

Ultramoderan enterijer galerije Roca u Londonu, čiji je autor Zaha Hadid

Odgovarajući na zahteve tržišta, u istraživačkim laboratorijama Mapei razvijen je Ultratop, asortiman proizvoda za izradu samoizravnavajućih i brzovezujućih cementnih podnih sistema. Čine ga specijalni osnovni premazi, ULTRATOP – samoizravnavajući, brzovezujući malter na bazi hidrauličkih veziva i specijalno formulisani proizvodi za završnu obradu i zaštitu. Visoki standardi po kojima su proizvedeni podni sistemi Mapei garancija su, kako investitorima i dizajnerima tako i krajnjim korisnicima, u pogledu funkcionalnosti, lakoće održavanja i atraktivnog izgleda ovakvih podova.

Prvi korak za uspešnu ugradnju cementnog podnog sistema jeste adekvatna priprema podloge. Za ovu svrhu se koristi EPORIP-a, dvokomponentni epoksidni lepak bez rastvarača za monolitno zalivanje pukotina u estrisima. U daljem postupku ugradnje, podloga mora da bude suva, čvrsta i očišćena od prašine, nevezanih ili odlomljenih delova, boje, voska, ulja, rđe i svih drugih zagađivača.

Mapei - osnovni premaz PRIMER SN - Muzej Innocenti u Firenci

Pre ugradnje ULTRATOP-a, površine se tretiraju osnovnim premazom PRIMER-om SN, koji se zatim posipa kvarcim peskom granulacije 1,2mm. Muzej Innocenti u Firenci, Italija

Sledi nanošenje osnovnog premaza, obično PRIMER-a SN koji je namenski razvijen za poboljšanje prianjanja za podlogu cementnih podova iz sistema Ultratop, kao i prianjanja podnih sistema na bazi epoksidnih i poliuretanskih smola iz linije Mapefloor. PRIMER SN se zatim posipa kvarcim peskom granulacije 1,2mm.

Mapei - Izlivanje ULTRATOP-a preko osnovnog premaza PRIMER-a SN - Innocenti u Firenci, Italija

Izlivanje ULTRATOP-a preko osnovnog premaza PRIMER-a SN, posutog slojem kvarcnog peska, u muzeju Innocenti u Firenci, Italija

Pre početka izlivanja podova iz sistema Ultratop, višak peska treba ukloniti usisavanjem. Kada osnovni premaz očvrsne, a nevezani pesak se ukloni, može se pristupiti ugradnji podne obloge.

ULTRATOP je samoizravnavajući, brzovezujući malter na bazi hidrauličkih veziva. Dostupan je u 6 različitih boja – svetlo sivoj, beloj, bež, rđavo crvenoj, antracit i standardnoj (između bež i svetlo braon). Ima visok nivo čvrstoće na pritisak i savijanje, savršeno se vezuje za podlogu i, zahvaljujući svom specijalnom sastavu, brzo se suši, tako da se završni premaz može naneti već nakon veoma kratkog vremena.

Kada se koristi za podove gde je osnovni prioritet funkcionalnost, ULTRATOP mora da se obradi nekim od proizvoda iz asortimana Mapefloor Finish koji, osim što mu pružaju dobru zaštitu, povećavaju njegovu otpornost na hemikalije i abraziju. Ako se traži određeni dekorativni efekat, npr. u izložbenim prostorima, prodavnicama itd., ULTRATOP može da se ispolira kako bi se dobio efekat sličan prirodnom kamenu ili može da se pomeša sa prirodnim agregatima različite granulacije koji posle brušenja daju terrazzo efekat.

Mapei - ULTRATOP „Terrazzo alla veneziana“ hotel Design, Budimpešta

ULTRATOP „Terrazzo alla veneziana“ u hotelu Design u Budimpešti

Ultratop sistem dostupan je u tri varijante, za tri različita efekta. ULTRATOP „natur” (natural effect), namenjen je za izradu savršeno ravnih podnih površina estetski najsličnijih betonu. Može se koristiti za unutrašnje podove u industrijskim postrojenjima – za prostore koji se koriste za preradu i skladištenje; u tržnim centrima – za prostore koji su izloženi pešačkom saobraćaju i prostore koji se koriste za skladištenje; u supermarketima – za prostore izložene pešačkom saobraćaju, ali i svim drugim prostorima gde se želi postići estetika završne obrade koja podseća na beton.

„Polirani” ULTRATOP (polished effect), koristi se za izradu poliranih podova sa visokom refleksijom svetlosti. Čista i jednostavna površina ispoliranog poda izgleda dobro u svakom prostoru u kom se teži postizanju moderne atmosfere, a ovim sistemom garantovano se dobija savršeno ravna, glatka površina koja reflektuje svetlost.

ULTRATOP „terrazzo” upotrebljava se za izradu poliranih podova sa „terrazzo” efektom. Specifičan završni izgled dobija se poliranjem na suvo kojim se povećava vidljivost agregata. U zavisnosti od veličine i boje agregata, može se dobiti jedinstveno dekorativno rešenje bez izmene funkcionalnih karakteristika poda.

Jedna od opcija za završnu obradu cementnih podova jeste da se nanese providni zaštitni premaz, kao što su epoksidni ili poliuretanski premazi i/ili specijalizovane vrste voska iz asortimana Mapei.

Najčešće korišćeni proizvod za završnu obradu cementnih podova je MAPEFLOOR FINISH 58W, dvokomponentni, alifatični, matirani poliuretanski završni premaz u vodenoj disperziji. Još jedna tehnika za završnu obradu dekorativnog betona je dijamantsko poliranje.

Mapei - MAPECRETE STAIN PROTECTION

Dodatna zaštita ugrađenog poda od ulja i prljanja može se izvršiti sredstvom MAPECRETE STAIN PROTECTION

Dva dana po izlivanju ULTRATOP-a vrši se prvi ciklus poliranja. Tada, pri tzv. „grubom” poliranju, na površini poda dolazi do otvaranja mikropora, koje se odmah moraju zapuniti štuko masom ULTRATOP STUCCO. On je proizveden od specijalnih hidrauličnih veziva razvijenih u istraživačkim laboratorijama Mapei. Proizvodi se u istim bojama kao i ULTRATOP kako bi se podudarao sa bojom osnovne smeše.

Za završnu obradu poliranih cementnih podova koristi se MAPECRETE STAIN PROTECTION, premaz na bazi modifikovanih organskih polimera u vodenom rastvoru.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;