INFONET-468X60-BANNER

Zgrada sa kaskadnim lukovima od opeke

27.06.2018. | Arch Daily

Arhitektonska kompanija Penda je nedavno objavila slike stambene kule koja treba da se gradi u Tel Avivu i koju karakterišu lukovi od opeke i kaskadne terase. Dizajn kule je pod uticajem Bauhaus pokreta i starog dela grada Tel Aviva. Planirano je da zgrada bude visoka 116 metara i da se u okviru nje nalaze stanovi od jedosobnog do četvorosobnog, kao i dupleksi penthausi.

Slika 1. „Tel Aviv Arcades“ (foto: Penda)

Penda je odbacio „generičku staklenu kulu" u korist forme i materijalnosti koji odgovaraju sunčanoj mediteranskoj klimi u Tel Avivu.

Slika 2. „Tel Aviv Arcades“ (foto: Penda)

Objekat od 17.500 kvadratnih metara definisan je kaskadnim lukovima koji su odabrani zbog istorijske ukorenjenosti u tradicionalnoj arhitekturi i uloge „dobrodošlice“ koju su imalu na ulazu u zgrade i gradove. Zajedno sa slojevitim terasama, ritmički raspoređeni lukovi stvaraju fasadu koja odražava živopisnost Tel Aviva i uspostavlja ravnotežu između otvorenosti i ovog utočišta.

Slika 3. „Tel Aviv Arcades“ (foto: Penda)

Osamnaest spratova je okruženo terasama koje su raspoređene tako da bacajući senku, sprečavaju direktan ulazak sunčeve svetlosti i pružaju otvoreni pristup svakoj sobi. Zakloni u okviru zgrade formiraju dva tipa terasa: krovne terase koje pružaju zaštitu od sunca i otvorene terase koje su idealne za uređenje. Privatnost na terasama varira u zavisnosti od izlaznih područja (podsticanje komunikacije između spratova) i ulaznih, privatnih područja.

Slika 4. „Tel Aviv Arcades“ (foto: Penda)

„Mi smo uglavnom gledali kako je ranije građeno u sredozemnim regijama. Kod projektovanja zgrada u oblastima gde vlada topla klima nije stvar u maksimizaciji staklenih fasada i klima uređajima. Ovde se radi o projektovanju koje sa jedne strane nudi pogled a sa druge minimizira otvorenost ka direktnoj sunčevoj svetlosti. Luk je izraz ovog pristupa i istovremeno poboljšava konstrukciju objekta i energetske performanse“, rekao je Chris Precht, suosnivač kompanije Penda.

Slika 5. „Tel Aviv Arcades“ (foto: Penda)

Kulu karakteriše modularni sistem gradnje, omogućavajući konstrukcijskim elementima da budu montirani po nižim troškovima izgradnje i održavanja. Geometrija zgrade je pod uticajem Bauhaus ere, sa naglaskom na otvorenost, jasnoću i racionalnost, prikazane kroz jasno definisane lukove i linije.

Slika 6. „Tel Aviv Arcades“ (foto: Penda)

Inspiracija dolazi i iz starog grada Tel Aviva čije su ulice popločane kamenom a debeli zidovi od kamena. Ovo je reflektovano u Pendinom projektu preko ručnog postavljanja zidova od opeke.

Slika 7. „Tel Aviv Arcades“ (foto: Penda)

„Tel Aviv Arcades“ počinje sa izgradnjom 2019. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;